Poznati Belišćani

Belišće je u svojoj 130-godišnjoj povijesti podarilo značajan broj istaknutih pojedinaca.

Rodonačelnik poduzetničke obitelji – Henrik Salamon pl. Gutmann (1806. – 1890.); godine 1836. osniva trgovinu koju do 1860-ih razvija u veletrgovačko-prerađivačku tvrtku S.H. Gutmann (SHG) u Velikoj Kanjiži, Mađarska.

Braća Gutmann – sinovi i nasljednici Henrika Salamona Gutmanna (snimljeno oko 1875. godine), idejni tvorci, utemeljitelji i graditelji belišćanske industrije, željeznice i naselja:

Stoje slijeva: Ladislav i Alfred
Sjede slijeva: Edmund, Vilim i Isidor

– Edmund (1841.-1918.) – idejni začetnik, nositelj gradnje i razvoja, prvi i dugogodišnji senior-šef belišćanskih tvrtki S. H. Gutmann (SHG) i Slavonske podravske željeznice (SPŽ)
– Vilim (1847.-1921.) – kraljevski savjetnik, najugledniji i najutjecajniji član Gutmannovih: upravlja cjelokupnom tvrtkom sa sjedištem u Velikoj Kanjiži (Mađarska) i jedan je od vodećih bankara Mađarske
– Alfred (1857.-1919.) – strojarski inženjer, ulaganjima u izgradnje i modernizacije tvornica SHG u Belišću i pruga SPŽ postao najimućniji među braćom; godine 1887. otkupio udjel brata Isidora (1845.-?)
– Ladislav (1855.-1933.) – suvlasnik SHG Belišće od 1900., od utemeljitelja posljednji senior-šef

Braća Gutmann za gospodarske uspjehe dobivaju titule baruna s pridjevkom od Gelse i Belišća 1904. godine.

Na službovanje u Belišće 1888. godine dolazi obitelj Rosenberg koja je organizirala i oblikovala glazbeno-kulturni život ondašnjeg Belišća. Njihov je sin Sigmund Rosenberg (1887.-1951.) djetinjstvo i mladost proveo u Belišću, a svjetsku slavu postigao je u Americi pod umjetničkim imenom Romberg. Skladao je više od sedamdeset opereta, revija i mjuzikla kao i filmsku glazbu. Najpopularnija su mu djela ekranizirana, neka i triput. Posebno je poznata melodija “Sweetheart” iz filma “Maytime” (“Bijeli jorgovan”) i opereta “Princ student”. Skladbu “Belišćanski marš” posvetio je svom Belišću.

U Gatu je rođen Josip Hamm (1905.-1986.), akademik i profesor, glasoviti hrvatski filolog i slavist. Cijeli je svoj radni i stvaralački život posvetio proučavanju jezika i govora. Napisao je velik broj znanstvenih knjiga i lingvističkih rasprava. U hrvatskoj i europskoj filologiji i slavistici, sve do kraja sedamdesetih godina prošlog stoljeća, Josip Hamm bio je stožerni autoritet. Kao iznimno plodonosan i inventivan znanstvenik svjetskoga glasa i ugleda, biran je za člana akademika JAZU, MANU i Austrijske akademije znanosti. Dodijeljena mu je titula počasnog doktora na nekoliko stranih sveučilišta.

Matija Ljubek (1953.-2000.) rođen je u Belišću, jedan je od najuspješnijih hrvatskih i svjetskih sportaša, već za života sportska legenda, olimpijac i jedan od najboljih svjetskih kanuista svih vremena. U njegovoj bogatoj riznici nalazi se 14 olimpijskih i svjetskih medalja i 300 odličja s raznih natjecanja. Nakon završetka aktivne karijere, svoje stručno i bogato sportsko iskustvo stavlja na raspolaganje Hrvatskom olimpijskom odboru, čiji je bio dopredsjednik, a potom i izvršni direktor do tragičnog kraja života.