Kultura

MUZEJ „BELIŠĆE“

Prvi postav muzeja u Belišću sa Spomen vlakom otvoren je 13. travnja 1975. godine u dijelu današnje muzejske zgrade kod belišćanske ambulante. Otvoren je povodom 90 godina Belišća pod pokroviteljstvom Kombinata „Belišće“. Prva je zbirka prikazivala razvoj industrije u Belišću, razvoj naselja Belišće i društveni život. Spomen vlak bio je postavljen kod nekadašnje željezničke stanice (današnji autobusni kolodvor). Prema pisanju muzejske dugogodišnje voditeljice Zdenke Frajtag bio je u „cijelosti obnovljen i restauriran“ i sastojao se od lokomotive, službenog vagona, teretnog zatvorenog vagona, tendera i četiri otvorena teretna vagona. Muzej je tijekom prvih godina djelovanja usko vezan uz Društvo prijatelja starina koje je pod navedenim pokroviteljstvom Kombinata „Belišće“ otvorilo muzej. Članovi su društva sakupljali građu i brinuli uz pomoć Kombinata „Belišće“ za muzejsku zgradu kod belišćanske ambulante.

Tijekom 1980. godine proširen je postav. Krajem iste godine nije više bio pod nadležnosti Društva prijatelja starina, a 1982. godine je postao dio Službe za kulturne djelatnosti Kombinata „Belišće“.
Registriran je kao spomenik kulture u Regionalnom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Osijeku početkom 1983. godine.

U muzeju su se tada nalazile zbirke: Osnivači Belišća, postanak imena, sirovinske baze i štampa

Vatrogastvo, Slavonsko-podravska željeznica, Mehanička prerada drveta (pilana, bačvarija, parketarija i vunara), Kemijska prerada drveta (tanina i destilacija), Tvornica strojeva, pogonska centrala, tvornica kartona i kartonske ambalaže Naselje, kulturno-povijesni i sportski život, Spomen vlak. Tijekom Domovinskog rata muzejska zgrada imala je niz oštećenja uzrokovanih granatiranjima koja su se sanirala tijekom ratnih godina. Zbog potrebe za zaštitom Spomen vlak premješten je u prostor Belišća d.d. 1993. godine. Muzej „Belišće“ je tijekom 1970-ih i 1980-ih godina izdao nekoliko muzejskih godišnjaka u kojima su se pisali članci o povijesti Belišća, ali i o muzejskim djelatnostima belišćanskog muzeja. Nakon višegodišnjeg prestanka ponovno je uslijedilo izdavanje godišnjaka početkom novog tisućljeća. Osnivači belišćanskog muzeja: Ferdo Pilicar, Dragutin Gibičar, Franjo Štrok, Josip Selman, Franjo Vitner, Ivan Komaromi i drugi članovi Društva prijatelja starina.

MUZEJ “BELIŠĆE”
Prilaz Dr. Vilka Ivekovića
31551 Belišće
tel: 031/358-556

RADNO VRIJEME: Ponedjeljak: 7:00 – 20:00 sati
Utorak – Petak: 7:00 – 16:00 sati

RADNO VRIJEME ZA POSJETITELJE: Ponedjeljak: 16:00 – 20:00 sati
Utorak – Petak: 12:00 – 16:00 sati
Subota: uz najavu za grupe na tel. br:+385992051425, +385994862536

CENTAR ZA KULTURU SIGMUND ROMBERG

Ne možemo točno utvrditi kada je započeo kulturni život u Belišću, ali je to, najvjerojatnije, bilo 1888.g. kada su u Belišće došli ADAM i CLARA ROSENBERG, sa svojim, tada jednogodišnjim sinom, Sigmundom. Adam je govorio nekoliko stranih jezika, odlično svirao klavir, bavio se komponiranjem i osnivao male glazbene sastave. Clara je bila novinarka te se bavila pisanjem kratkih priča i pjesama, koje je pod pseudonimom Clara Berg, objavljivala u poznatim novinama i žurnalima. U njihovoj kući pjesnici su recitirali svoje stihove, glumci igrali kraće igrokaze, glazbenici svirali i pjevali, a slikari izlagali svoja djela. Njihov dom postao je stjecište ljudi zainteresiranih, ne samo za glazbu, već i za književnost, glumu, slikarstvo. U ovakvoj kreativnoj atmosferi i posebnom umjetničkom okružju živio je i odrastao Sigmund Rosenberg.

Najstariji pisani dokument koji posjedujemo je rukom pisani plakat od 9. prosinca 1905.g., te se ta godina i vodi kao početak kulturnog života Belišća. Dramski amaterizam, prema usmenoj predaji, također datira od te godine kada je izvedena prva dramska predstava. Bila je to drama Kćeri Rade, nepoznatog autora.

Centar za kulturu „Sigmund Romberg“
Kralja Tomislava 194
31551 Belišće
tel. 031/533-274
031/333-524
ravnateljica@cks-romberg.hr
racunovodstvo@cks-romberg.hr
izlozbe@cks-romberg.hr
tehnika@cks-romberg.hr

Rezervacije ulaznica
tel. 031/533-274
rezervacije@cks-romberg.hr