PREMIJERA PREDSTAVE ŽIVA: Priča o borbi i o revoluciji

Belišće, Hrvatska – 9. srpnja 2024. godine u 19:30 sati, u Centru za kulturu Sigmund Romberg, održat će se premijera predstave „Živa“. Predstava prati tri generacije žena – baku, majku i kćer – čiji su životi oblikovani različitim vremenima i političkim režimima. Ovo djelo, koje istražuje društvena ograničenja i borbu za ženska prava, organizirano je uz podršku Studentskog centra u Osijeku i Udruge Nansen Dijalog Centar.

O PREDSTAVI: Predstava “Živa” nastala je po motivima romana “Antabus” spisateljice Seray Sahiner u kazališnoj koprodukciji Akademije za umjetnost i kulturu i udruge Malo Drama Malo Art kao diplomska predstava Laure Iličić iz scenografije i kostimografije. Predstava je internacionalnog karaktera te tim čine mladi ljudi iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Predstava je nastala zbog prepoznavanja zajedničkog problema na Balkanu, a to je problem partnerskog i obiteljskog zlostavljanja i femicida na koji se osvrćemo kroz tri paralelne priče.

RIJEČ REDATELJICE: “Živa“ je predstava koja istražuje položaj žene u društvu pre 100 godina na selu, i pre 50 godina u gradu, u odnosu na položaj žene u savremenom svetu. Kroz priče tri generacije žena, te izučavanjem okruženja u kojem te žene žive, i običaja pod čiji doticaj dolaze, postavlja se pitanje da li se pozicija žene u društvu promenila do današnjeg dana i da li neki načini ophođenja prema ženi ostaju duboko ukorenjen.