Povijest Belišća

S.H.GutmannS.H. Gutmann

braca_gutmannBraća Gutmann

Dvije tvrtke obitelji veletrgovaca i tvorničara Gutmann iz Velike Kanjiže (Mađarska) kupile su 1884. godine na desetogodišnje korištenje koškansko-lacićki kompleks hrastovih šuma. Pod imenom S.H. Gutmann (Velika Kanjiža) tvrtka gradi pilanu na neplodnoj rudini uz desnu obalu Drave Belistje, po čemu je kasnije naselje nastalo na tom mjestu i dobilo ime Belišće. Niču prve stambene kuće Gutmannove kolonije, osniva se vatrogasno društvo, otvara se poštanski ured, zgrada pučke škole, kapelica na groblju te gradi električna mreža i vodovod s kanalizacijom.

pilana_1893Pilana u Belišću iz 1893. godine

U godini osnutka tvrtke izgrađen je željeznički kolodvor i prvi kilometri šumsko-industrijskih pruga širine kolosijeka 100 cm, koji ubrzo prerastaju u razgranatu slavonsko podravsku željeznicu s javnim prometom. Krajem 19. i početkom 20. stoljeća tvrtka gradi tvornice za proizvodnju tanina, bačava, drvno-destilacijskih proizvoda i parketa.

spomenVLAKŽeljeznički kolodvor u Belišću – oko 1903. godine

Godine 1905. izgrađena je najznačajnija zgrada starog Belišća – Palača Gutmann. Svojom monumentalnošću, a naročito obradom unutrašnjeg prostora, svrstava se među najveća arhitektonska ostvarenja nastala početkom 20. stoljeća u našoj regiji. U istom razdoblju podižu se zgrada direkcije željeznice, 1907./1908. godine karakteristične stambene kuće (tzv. Pekmezica, Pet zvijezda, Zelene kuće, Mitrovica ), Činovnički dom. Radništvo i prvi stanovnici Belišća bili su iz okolnih mjesta Valpovštine i Miholjštine te doseljenici iz Like. Okosnicu stručne radne snage činili su Nijemci i Mađari.

PalacaGutmannPalača Gutmann

Za vrijeme Prvog svjetskog rata tvrtka stagnira, nakon toga tvornice doživljavaju proizvodnu preorijentaciju i modernizaciju te poduzeće postaje drugo po veličini u drvnoj industriji Hrvatske. Presudna godina u daljnjem razvoju Belišća je 1960., kada su u rad puštene tvornice za proizvodnju poluceluloze, papira i ambalaže od valovitog kartona, koje su potom kroz svoje četiri faze razvoja dovele Belišće na mjesto vodećeg gospodarskog subjekta ovoga kraja, Osječko-baranjske županije i celulozno-papirne industrije jugoistočne Europe.

Gater_1925Linija pilanskih jarmača/gatera iz 1925. godine

Nakon Domovinskog rata uz Belišće d.d. (zajedno s tvrtkama iz Grupe Belišće u vlasništvu multinacionalne kompanije Duropack AG iz Beča od 2010. godine – kao Duropack Belišće d.o.o. od 2013. godine) nastaje drugi važni gospodarski subjekt – Krupp Belišće Elastomertechnik d.o.o. (dio nekadašnje Tvornice strojeva Belišća d.d., u vlasništvu njemačkog koncerna Krupp, a od 2005. godine kao Harburg-Freudenberger Belišće d.o.o. u vlasništvu njemačke zaklade Possehl iz Lubecka).

Belisce_1886Panorama grada Belišća iz 1886. godine