“VUKOVAR 1991. U BELIŠĆU 2014.”

1_vukovar

U srijedu, 5.studenoga 2014. godine, započeo je projekt  koji provodi Gradska knjižnica i čitaonica Belišće „Vukovar 1991. u Belišću 2014.“ Projekt traje već pet godina, a ove godine je napravljen u dva dijela. Prvi dio je predstavljanje knjiga Davora Runtića i Drage Maksimovića te prikazivanje filma Biljane Čakić, a u drugom dijelu, koji će biti 17.11. u 19 sati, predstavit će se svojom knjigom Davor Batrac Keks i pripadnici Turbo voda s Trpinjske ceste u Vukovaru.

Na samom početku skup je pozdravio, u ime gradonačelnika Belišća dr. Dinka Burića, zamjenik gradonačelnika Domagoj Varžić te izaslanik predsjednika Hrvatske Ive Josipovića Vlado Marić, savjetnik predsjednika RH za veteranska pitanja.

Davor Runtić kroničar je Domovinskog rata. Također je najplodonosniji pisac knjiga o Domovinskom ratu, rado je viđen gost u belišćanskoj knjižnici i ovo mu nije prvi dolazak. Ovoga puta predstavio je svoju drugu knjigu iz serijala biblioteke Domovinski rat „Tako smo branili Vukovar“, a napisao je još i četiri knjige serijala „Vukovar – i istočno bojište“ i druge. Pisanje temelji na osobnom iskustvu i istraživanju koje traje od 1991. godine kada je djelovao kao ratni izvjestitelj i glasnogovornik Mile Dedakovića-Jastreba i Vinka Vrbanca.

Drago Maksimović je isto predstavio svoju knjigu  Vukovar. „Grad tisuću istina!“. Svoje osobno iskustvo borca na Sajmištu pretočio je u riječi, tek kao umirovljeni bojnik. Nekoliko kratkih priča o Domovinskom ratu objavio je ranije u vojnom glasilu Hrvatski vojnik.

Eva Kirhamjer Bilić, profesorica Glazbene akademije iz Zagreba izvela je dvije skladbe na klaviru. Nakon predstavljanja knjiga, prikazan je dokumentarni film Biljane Čakić, također Vukovarke, pod nazivom „Dečko kojem se žurilo“ koji govori o Biljaninoj potrazi za nestalim bratom. Završnu riječ održali su Srećko Karić, Biljana Čakić i Božidar Popović.

Srećko Karić drugi puta je u belišćanskoj knjižnici. Suautor je knjige „Preživio sam Vukovar i Ovčaru“ te je govorio o veteranima Domovinskog rata. Naglasio je da su bitne emocije i da svaki branitelj treba ispričati ili zapisati svoju priču. Biljana Čakić također se osvrnula na svoj film te s puno emocija uspjela zahvaliti svima koji su pogledali ovaj  nagrađivani film. Božidar Popović vodio je cjelokupno događanje te na kraju pozvao sve na drugu vukovarsku priču, 17.11. u 19 sati, kada gostuju pripadnici Turbo-voda s Trpinjske ceste i Davor Batrac – Keks sa svojom prvom knjigom „Na bojištu sjećanja“.

2_vukovar 3_vukovar 4_vukovar