USPJEŠNO ZAVRŠIO 6. BELIŠĆANSKI DJEČJI FESTIVAL VEDROFON

U nedjelju, 2. lipnja 2019. godine, u nastavno-sportskoj dvorani uspješno je završeno 6. izdanje Belišćanskog dječjeg festivala Vedrofon, i ove godine u organizaciji Grada Belišća, Centra za kulturu Sigmund Romberg i Turističke zajednice grada Belišća. Na Vedrofonu je nastupilo čak deset zborova iz različitih krajeva Lijepe Naše, koji su se predstavili s po dvjema pjesmama. Šesti Vedrofon službeno je otvorio gradonačelnik Belišća Dinko Burić.

Prema ocjeni prosudbene komisije, u sastavu Sandra Lovrinčević, mag.mus., Aleksandra Čeliković Cvidrak, mag. mus. i Andreja Gribl, mag.mus., prvo mjesto i plaketu Zlatni belišćanski listić osvojio je Dječji župni zbor “Mirjam” Valpovo, pod ravnanjem s. Danijele Škoro. Osim plakete, kao najbolji zbor, osvojili su i vrijednu nagradu za 1. mjesto – mali razglasni sustav, pokrovitelja Grada Belišća. Drugo mjesto i plaketa Srebrni listić dodjeljeni su Zagrebačkom Allegru i Zboru Osnovne škole Sesvetska Sopnica/SopSing i njihovom zborovođi Domagoju Brlečiću, a pokrovitelj Grad Belišće za njih je, kao nagradu, osigurao bubanj cajon. Treće mjesto, plaketu Brončani listić kao i poklon pokrovitelja Grada Belišća – stalak za note, ove su godine sa sobom odnijeli domaćini, Zbor Osnovne škole Ivana Kukuljevića Belišće pod vodstvom maestra Želimira Sušića. Prosudbeno povjerenstvo također je odabralo i najbolju novu skladbu festivala. Tako je plaketu Bijeli listić za najbolju novu autorsku skladbu i bon u vrijednosti od 750 kuna u prodavaonici glazbene opreme, pokrovitelja Centra za kulturu Sigmund Romberg, dobio Zbor Osnovne škole iz Višnjevca pod ravnanjem Alme Mance, za pjesmu “Zajedno”, autora Ivana i Marcela Glavočevića.

Vrijedna priznanja i nagrade dobitnicima je, uz srdačne čestitke i lijepe želje, uručila zamjenica gradonačelnika Belišća Ljerka Vučković. I ostali zborovi kući su se vratili sa vrijednim priznanjima. Diplomu za vrlo lijep tekst s porukom primio je Dječji zbor Lastavice iz Sunje pod ravnanjem Irene Jovanović, dok je diplomu za cjelokupni umjetnički dojam i njegovanost zborskog zvuka dobio novoosnovani Dječji zbor Igra, iz Glazbene škole Valpovo i Belišće pri OŠ M.P.Katančića Valpovo, pod vodstvom Romane Borš – Mačak. Diplomu za najbolji i najmlađi solistički par dobili su članovi Zbora glazbene igraonice Glazbene škole Jan Vlašimsky iz Virovitice, Gabriela Mikec i Rafael Babić, pod ravnanjem Dijane Sulimanac i Ane Filipović, a naj debitantima Vedrofona proglašen je Pjevački zbor OŠ Marina Držića iz Zagreba pod vodstvom Katarine Kalajžić Golac. Pjevački zbor Arpeggio OŠ Ante Starčevića iz Viljeva dobio je diplomu za najbolju suradnju male solistice i dirigentice, dok je Dječji zbor Cvrkutići iz Svetog Križa Začretje pod ravnanjem Žakline Vukić dobio diplomu “Mali ptić, veliki krić!”, za najsnažniji zborski zvuk i kompaktnost u odnosu na broj pjevača.

Program je vodio Branko Uvodić, a brojnoj belišćanskoj publici predstavili su se domaćini: Gradski puhački orkestar grada Belišća te juniorska i kadetska skupina Belišćanskih mažoretkinja. Mlada pjevačka zvijezda Meri Andraković svojim pojavom i plesnim hitovima raspalila je atmosferu u dvorani, a tome je pridonio i nastup Plesne skupine Illusion iz Osijeka. U organizaciji ovakvog festivala uvelike su pomogli volonteri – voditelji zborova, koji su svojom pozitivnom energijom uljepšali boravak svih zborova u našem gradu. Za sigurnost u dvorani brinuli su redari iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva Veliškovci.

Svi zborovi osim zasluženih priznanja, diploma i majica s logotipom Vedrofona, dobili su priliku profesionalno se fotografirati za uspomenu u posebno uređenom djelu dvorane, a što su pripremili djelatnici Centra za kulturu Sigmund Romberg. Osim toga, više od 400 malih pjevača tijekom dana prošetalo je ulicama Belišća, a Turistička zajednica grada Belišća počastila je sve sudionike sladoledom na belišćanskom trgu. Nakon emocijama nabijenog proglašenja, svi sudionici okupili su se na zajedničkoj večeri gdje su još jednom sabrani svi dojmovi s festivala.

Grad Belišće još se jednom pokazao kako s pravom i ponosom nosi titulu Grad prijatelj djece, te da je festivalska dječja pjesma duboko ukorijenjena u glazbenoj tradiciji Belišća, što Vedrofonu daje krila za napredak i rast.

Tekst: Tea Kozina, ravnateljica CK Sigmund Romberg
Foto: Tin Lacković/Zaim Saljilji