TURISTIČKI ADUTI PROJEKTA “ZELENE STAZE DUNAVA I DRAVE” PREDSTAVLJENI NA 42. MEĐUNARODNOM BEOGRADSKOM SAJMU TURIZMA

Zapažen nastup Grada Belišće i Općine Erdut među brojnim posjetiteljima beogradskog sajma turizma

Tijekom dva dana izlaganja u Beogradu, gotovo da nije bilo trenutka kad na štandu projekta Zelene staze Dunava i Drave nije bilo zainteresiranih posjetitelja. O turističkim potencijalima Grada Belišća i Općine Erdut raspitivali su se beograđani i beograđanke, izlagači iz drugih zemalja, poduzetnici, školarci, predstavnci turoperatera i brojni drugi posjetitelji 42. međunarodnog sajma turizma koji se ove godine održavao u Beogradu. Kroz sajam je prodefiliralo, prema procjeni organizatora, više od 70.000 posjetitelja, predstavilo se 900 izlagača iz više od 40 zemalja, a ono što je privuklo posjetitelje su popusti od 5 do 50 posto na turističke aranžmane za ljeto koje je pred nama.

“Pitanja su se uglavnom odnosila na gastro i eno ponudu, zatim organizirane ture zelenim stazama, bilo da se radilo o biciklističkim, pješačkim ili kanuističkim aranžmanima, ponudi grupnih i individualnih izleta… Tražile su se informacije o zemljopisnom području, specifičnim karakteristikama područja uz Dunav i Dravu… Dobili smo brojne ponude za suradnju od ponuđača turističkih usluga, bilo da se radi o promotivnim događanjima, malim smještajnim kapacitetima ili nekim trećim opcijama vezanim uz sektor turizma. Susreli smo se s partnerima iz susjednih zemalja, održali veze i otvorili neke nove dijaloge za buduću suradnju po pitanju razvitka turizma u prekograničnom području”, ispričao je Milan Franić iz Općine Erdut, voditelj projekta Zelene staze Dunava i Drave.

Uz Općinu Erdut koja je nositelj projekta, na sajmu su sudjelovali i predstavnici partnerskih organizacija u projektu: Grada Belišća, TZ Grada Belišća, TZ Općine Erdut, Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije. Osim navedenih organizacija u projektu sudjeluju i Javna ustanova Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije i Kajak kanu klub Aljmaš.

“Širokim partnerstvom obuhvatili smo područje koje povezuju Dunav i Drava, te smo na ovom, prvom u nizu od pet međunarodnih turističkih sajmova na kojemu sudjelujemo predstavili projekt kojim želimo povećati privlačnost i kvalitetu upravljanja destinacijom uz Dravu i Dunav, povećati i očuvati bioraznolikost zaštićenog krajobraza Erdut, Regionalnog parka Mura-Drava i ekološke mreže Natura 2000”, napominje Franić. Uz navedene ciljeve, aktivnosti projekta zahvaljujući kojima će ti ciljevi biti bliže ostvarenju uključuju izgradnju Cetntra za posjetitelje i hostela u Belišću, uređenje ekološko-edukativne staze, odnosne šetnice od hostela do odmorišta “Drava” u Bistrincima u dužini od 2,3 kilometra, uređenje odmorišta, te uređenje kajakaškog veslališta (bazena) “Matija Ljubek”. Na području Općine Erdut izgradit će se ekološko-edukacijska staza “Porić” od Erduta do Aljmaša u dužini 12 km, te će se provesti brojne promotivne aktivnosti.

Sve su te aktivnosti, ali i brojni drugi potencijali projektnog područja predstavljeni na beogradskom sajmu, izazvali zanimanje posjetitelja, medija i potencijalnih partnera.

“Imate prvoklasnu rakiju, gastronomske specijalitete i sudeći po promotivnim materijalima, kvalitetne lokacije za sve ljubitelje prirode i aktivnog turizma”, komentirali su predstavnici grčkih turoperatera koji su najčešće “hodočastili” do štanda Zelenih staza Dunava i Drave, privučeni dobrom kapljicom i ponuđenim gastrospecijalitetima.

Zelene staze Dunava i Drave nastavljaju svoju međunarodnu promociju već ovog tjedna i to na Travel + Camping međunarodnom turističkom sajmu u Essenu u Njemačkoj, u ožujku izlažu na turističkim sajmovima u Zagrebu i Moskvi, a posljednju stanicu imat će u Engleskom Rutlandu u kolovozu.

O projektu Zelene staze Dunava i Drave

Ukupna vrijednost prihvatljivih troškova projekta “Zelene staze Dunava i Drave” iznosi 13.163.900 kuna, od čega intenzitet potpore iznosi 84,43 posto ili 11.114.350 kuna. Projekt je financirala Europska unija iz poziva Promicanje održivog razvoja prirodne baštine. Traje od 23. siječnja 2017. do 30. rujna 2020. godine.