TREĆI DAN ”BELIŠĆANSKE ZLATNE JESENI”

U nedjelju 16. rujna, zadnjeg dana ”Belišćanske zlatne jeseni”, nastavljena je Međunarodna likovna kolonija Panon Belišće 2018., u kojoj su uz domaće umjetnike, sudjelovali slikari iz Srbije, Mađarske, Crne Gore i Makedonije, a izložba njihovih slika može se pogledati u Turističkoj zajednici grada Belišća. U poslijepodnevnim satima je krenuo mimohod kulturno – umjetničkih društava iz šest država, svečanih zaprega i jahača, od belišćanskog kolodvora, kroz Pekmez ulicu prema Palači Gutmann i zatim na središnji Trg Ante Starčevića, na kojem je u 18 sati počela Međunarodna smotra folklora. Šestu Smotru folklora otvorio je gradonačelnik Belišća Dinko Burić, koji je uoči početka rekao kako je ovo najbrojnija smotra do sada.

-Veliko nam je zadovoljstvo biti domaćini ovolikom broju sudionika. Puno je truda uloženo u organizaciju i zahvaljujem svima koji su u njoj sudjelovali, bilo pojedinačno, bilo na razini institucija. Zahvaljujem i sugrađanima što su u ovolikom broju došli popratiti ovo završno događanje Belišćanske zlatne jeseni. Nadam se da će uživati u programu, a da će se naši gosti svojim kućama vratiti s lijepim dojmovima.

Još je jednom gradonačelnik s ponosom istaknuo zlatovez nacionalnih kultura od kojih je satkana ”Belišćanska zlatna jesen”:

-Upravo to bogatstvo koje imaju rijetke sredine, kao što je naš mali gradić Belišće, uz većinsko hrvatsko stanovništvo, tu su i pripadnici 21 nacionalne zajednice. To je ono što volimo nazvati zlatovezom 22 nacionalne kulture, poručio je gradonačelnik Burić, naglasivši još jednom, da će se na pozornici u središtu grada moći vidjeti nastupi osam nacionalnih kultura – uz KUD-ove koji njeguju hrvatsku tradiciju, nastupa i slovačko te romsko kulturno – umjetničko društvo iz Republike Hrvatske, te gosti iz Makedonije, Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine te Mađarske.

-Veliku pažnju poklanjamo čovjeku kao čovjeku, pojedincu kao pojedincu. Uvijek ističemo: dok u svakoj sredini živi makar jedan pripadnik jedne nacionalne zajednice, zavrjeđuje poštovanje kao čovjek, a onda preko njega i nacionalna zajednica kojoj pripada, poručio je belišćanski gradonačelnik Dinko Burić.

Uz nastupe KUD-a „Šokadija“ iz Bocanjevaca, Folklornog ansambla „Broda“ iz Slavonskog Broda, Hrvatske plesna grupa „Birjana“ iz Mađarske, KUD-a „Kamen“ Sirač, Daruvar, KUD-a „Vesna“ Mojkovac iz Crne Gore, KUD-a „Tomislav“ iz Županje, HKUD-a „Sv. Marko Vionica“ Vionica iz Bosne i Hercegovine, Folklornog ansambla „Đido“ Bogatić iz Srbije, SKUD-a „Ivan Brnjik Slovak“ Jelisavac, Folklornog ansambla „Aco Karamanov“ Radoviš iz Makedonije, KUD-a „Vesesla Šokadija“ Lapovci, RKUD-a „Tradicija” iz Siska, KUD-a „Sv. Ana“ iz Radikovaca te HKUD-a „Valpovo 1905“ iz Valpova završena je ovogodišnja ”Belišćanska zlatna jesen”.

Tekst: Monika Đogaš
Fotografije: Tin Lacković, Zaim Saljiji