TRADICIONALNI BOŽIĆNI KONCERT CPD-A MIR

Dana 29. prosinca 2017. u župnoj crkvi sv. Josipa Radnika u Belišću članice i članovi Crkvenog pjevačkog društva MIR iz Belišća pod vodstvom maestra Želimira Sušića održali su svoj tradicionalni božićni koncert pod motom „Osjetite duh Božića uz pjesmu“.

Ovaj koncert tradicionalan je iz mnogih razloga. Prije svega zbog činjenice da Crkveno pjevačko društvo MIR u 2018. godini slavi 30 godina svoga postojanja, a upravo je božićni koncert jedan od najdugovječnijih koncerata koji održava. Druga tradicija koja obilježava ovaj koncert jest da se u crkvi u Belišću traži mjesto više za brojnu publiku pa je bilo tako i ovaj put. Brojni posjetitelji mogli su uživati u gotovo dvosatnom božićnom programu koji je započeo tradicionalnim božićnim napjevom pod nazivom „Dobar vam večer gospodo“. Nakon a capella izvedbe pjesme „Kakvo čudo“, zboru se pridružio komorni sastav gudača i puhača koji su činili: 1. violina Petra Sušić, 2. violina Tin Reba, violončelo Bruna Šestić, klarinet Ivan Lazić i flauta Lucija Šimić . Uz ovaj komorni sastav, zbor je izveo tradicionalne božićne pjesme „Tiha noć“, „Djetešce nam se rodilo“, u kojoj su kao solisti nastupili Pavle Biuklija, Ivan Matić, Višnja Mihaljević, Kristina Tošeski, Anita Marinović i Kristina Sušić, „Svim na zemlji“ sa solo izvedbom Josipa Kubale i „U to vrijeme godišta“ gdje je kao solist nastupio Pavle Biuklija.

Manja skupina pjevača izvela je pjesmu „Čestit svijetu“ u kojoj se zboru iz publike priključila dugogodišnja bivša članica Maja Bungić, nakon čega se cijeli zbor predstavio tradicionalnim božićnim pjesmama „Ljubav Božja zasjala“, „Narodi se Isuskrste“, „Oj pastiri“ i „Raduval se Jezuš mali“. Potom je muški dio zbora izveo klapsku obradu pjesme „O Betleme“.

Sljedeća pjesma koja je izazvala oduševljenje publike bila je „Carol of the bells“ popularna iz filma „Sam u kući“. Pjesmu „The little drummer boy“ zbor je izveo uz pratnju na cajonu koji je svirao Marko Glavica, a pjesmu „Jingle bell rock“ uz klavirsku pratnju Timona Fumića. Posljednjih nekoliko glazbenih brojeva zbor je izveo uz pratnju benda u sastavu cajonist Leo Ižaković, bas gitarist Matej Vidranski, gitarist Marko Glavica te klaviristi Želimir Sušić i Davor Novaković. Pjesme u tom bloku bile su „Mali Isus“ koju je napisao Želimir Sušić, „Last Christmas“ te „Božić dolazi“. Za sam kraj zbor, band i prisutna publika zajednički su zapjevali pjesmu „Radujte se narodi“ čime je uz dugotrajan pljesak svih prisutnih završio još jedan mirovski božićni koncert. Voditelj programa bio je član zbora Domagoj Berečić.

Božićni koncert krajem godine prigoda je i za dodjelu priznanja svojim dugogodišnjim članovima koji slave neku od obljetnica članstva u zboru. Tako su predsjednica Višnja Mihaljević i tajnica Tea Kozina za 10 godina pjevanja u zboru priznanja dodijelile Aniti Marinović i Danijeli Vicić, a za 15 godina Željku Papiću.

Koncertu su nazočili gradonačelnik Belišća dr. Dinko Burić, koji se prisutnima obratio s prigodnim željama povodom božićno-novogodišnjih blagdana te izrazio svoju sreću i zadovoljstvo zbog ljepote koju donosi zbor MIR, kao i njegovi zamjenici Ljerka Vučković i Domagoj Varžić. Nazočnima se obratio i župnik Župe Belišće fra Branko Janjić koji je izrazio svoj ponos i zadovoljstvo zbog dobre suradnje župe i zbora, kojemu je primarna djelatnost pjevanje na nedjeljnim svetim misama u 11 sati.

Tekst: Marko Glavica, član CPD-a MIR
Foto: Jelena Čolaković