Tradicionalna izložba “Boje zime” za obilježavanje početka adventa

Likovna udruga Bel-art nastavlja svoju dugogodišnju tradiciju pa i ove godine simbolično obilježava početak adventa izložbom prikladne tematike. Članovi udruge i dalje svojim aktivnim radom pridonose kulturnom razvoju Belišća i okolice te nas putem ove izložbe upoznaju s individualnom interpretacijom pojma zime.

Čistoća i mirnoća zime može sadržavati šarm kada ju interpretira ruka umjetnika. Zimska bajka period je pitomih ravnica, udobnog čitanja uz vatricu i pokoji topli napitak. Priroda možda sniva, ali umjetnikova mašta je uvijek budna. Važno je zamijetiti kako je drveće glavni i dominantni motiv ove izložbe. Gledajući u slike i crteže, dobije se dojam kako se ovdje želi ispričati djelić slavenskog života isprepleten stvarnošću i mitologijom. Pogled na zimu kroz oči umjetnika ukazuje i na to da zima nije isključivo bijela te da se ovdje radi o promišljanju kada se bira motiv. Možemo zamijetiti kako kreativci favoriziraju jutro ili zalazak sunca, jer su tada boje na nebu intenzivne pa daju određeni šarm prizoru i atraktivni kontrast. Kod primjera mrtve prirode primarni su zemljani tonovi koji podsjećaju na zadnje trenutke jeseni i nagovještaj idućeg godišnjeg doba. I sama ravnoteža svakog djela postignuta je optimalnim omjerom definiranih oblika i boje po umjetnikovom nahođenju koji su ravnomjerno raspoređeni u formatu. To je osobito prisutno kod primjera sa crtežom, gdje je ravnoteža, a i perspektiva, postignuta omjerom crnog i bijelog te varijacijom tankih i debljih linija. O kojoj god se tehnici radilo, naši kreativci bili su prvenstveno inspirirani dojmom prirode pod snježnim pokrivačem, dok je čovjek ovaj put ipak u nekom drugom planu ili pak samo promatrač prizora ispred sebe. Maleni pijun u priči koja se odvija oko njega.

Ako je suditi o godišnjem dobu prema interpretaciji priloženih likovnih djela, zima je period usnule prirode, a za čovjeka period uživanja u blagdanskom raspoloženju i sezonskim poslasticama uz miris starih običaja koji dođu s prvim pahuljama snijega.