SVEČANOM SJEDNICOM ZAPOČELA “BELIŠĆANSKA ZLATNA JESEN” I “DANI ŽIDOVSKE KULTURE”

Svečana sjednica Gradskog vijeća grada Belišća

Tradicionalna kulturno-turistička manifestacija koja promiče kulturu, turizam, poljoprivredu i gospodarstvo – Belišćanska zlatna jesen, u sklopu koje se ove godine obilježavaju Dani židovske kulture, započela je danas u Centru za kulturu Sigmund Romberg svečanom sjednicom Gradskog vijeća grada Belišća, koja je trebala biti održana povodom Dana grada, no obzirom na epidemiološku situaciju u travnju i svibnju, svečanost je odgođena, kao i dodjela javnih priznanja.

Nakon izvođenja hrvatske i izraelske himne, svečanu sjednicu otvorio je predsjednik Gradskog vijeća grada Belišća Dario Fletko, koji je pozdravio uvažene goste, među kojima treba istaknuti veleposlanika Države Izrael u Republici Hrvatskoj, Njegovu Ekselenciju Ilana Mora, đakovačko – osječkog nadbiskupa i metropolita mons.dr. Đuru Hranića, glavnog rabina Hrvatske Luciana Moše Prelevića, predsjednika Skupštine Osječko-baranjske županije Dragana Vulina te predsjednika Židovske općine Osijek Damira Lajoša.

U ime domaćina, nazočnima se obratio gradonačelnik Belišća Dinko Burić, koji je i ovom prilikom istaknuo ponos na zlatovez 22 narodnosne skupine koje su utkane u povijest Belišća, a kao glavnu poruku ovog događaja naglasio je ljubav među ljudima, širenje dobra, međusobno poštovanje i toleranciju i želju da ta poruka dopre do srca današnjih generacija i prenese se na buduće generacije.

-Belišće je na poseban način, oduvijek bilo i ostat će, povezano s utjecajem i važnosti židovskog naroda za nastanak grada, jer da te 1884. godine ovdje nije došla vizionarska mađarsko-židovska obitelj Gutmann, danas niti ne bi bilo Belišća, rekao je gradonačelnik Burić, naglasivši dugogodišnju suradnju sa Židovskom općinom Osijek, te je posebno istaknuo dosadašnjeg tajnika Židovske općine Osijek Dragu Kohna, kao istinskog prijatelja grada Belišća.

Veleposlaniku Moru ovo je bio drugi dolazak u Belišće, prošle se godine susreo s vodstvom Grada Belišća, ali i održao predavanje osnovnoškolcima o holokaustu.

-Danas je poseban dan jer slavimo „Dane židovske kulture“ u vašem gradu i izuzetno sam zahvalan gradonačelniku na inicijativi. Važno je sjetiti se naših predaka i onoga što se u svijetu događalo između 1939. i 1945. ili u Hrvatskoj između 1941. i 1945. godine, no važno je sjetiti se i svih onih koji nisu stradali u holokaustu, ali koji su bili lojalni građani. Ovo je velika i važna gesta Grada Belišća i ja je itekako podupirem, rekao je veleposlanik u izjavi za medije, te dodao kako mu se Belišće jako sviđa, jer ga svojom ljepotom, urednošću i cvijećem podsjeća na dom.

-Državu odnosno grad ne može se mjeriti samo po ekonomskim postignućima, također treba gledati i društveni dio. Čitav ovaj događaj je nešto što će uvelike doprinijeti duhovnom razvoju, poručio je veleposlanik.

Ovogodišnji dobitnici javnih priznanja

Prigodnim riječima svečanu sjednicu obogatili su i drugi govornici, a potom je uslijedila dodjela javnih priznanja. Odlukom Gradskog vijeća grada Belišća, plaketa za životno djelo “Zlatni list” dodijeljena je posthumno Jovi Popoviću – Jovici za izuzetna ostvarenja i doprinos u razvoju i modernizaciji industrije i naselja Belišća. Plaketa “S.H. Gutmann” dodijeljena je Draganu Milecu za izuzetna ostvarenja i doprinos u području gospodarskog i društvenog života te Agici Andračić za izuzetna ostvarenja i doprinos gospodarskom životu grada Belišća. Plaketu “Grb grada Belišća”, javno priznanje koje se dodjeljuje za izuzetna ostvarenja i doprinos u kulturnom, vjerskom, društvenom i svekolikom životu grada Belišća dobili su Branko Matišić, Zvonimir Iveković, posthumno Dragutin Merc Nunoš, Ivica Pepelko, Anica Puljek, Ivica Novak, Josip Kozina, Vlado Jung te Zdenka. U ime ovogodišnjih laureata zahvalio se Dragan Milec.

Veleposlanik Izraela otvorio “Dane židovske kulture” i izložbu fotografija “Papa Franjo u Izraelu”

Nakon svečane sjednice, prigodnim riječima gradonačelnika Burića, mons. Hranića i veleposlanika Mora, započeli su i „Dani židovske kulture“ uz otvorenje izložbe fotografija „Papa Franjo u Izraelu“. Na izložbi su prikazane fotografije nastale 2014. godine kada je papa Franjo hodočastio u Svetu Zemlju povodom 50. obljetnice povijesnog susreta pape Pavla VI. i carigradskog patrijarha Atenagore u Jeruzalemu. Izložba fotografija „Papa Franjo u Izraelu“, koju su zajednički organizirali Veleposlanstvo Države Izrael, Đakovačko-osječka nadbiskupija i Grad Belišće, može se u Kazališnoj kavani Belišće pogledati do 25. rujna.

U poslijepodnevnim satima veleposlanik Ilan Mor održao predavanje o Izraelu kao državi inovacija i novih tehnologija, na kojem je posjetitelje upoznao i s mnogim vezama između Izraela i Hrvatske, ali se i osvrnuo na pandemiju koronavirusa. Zadnje događanje prvog dana Belišćanske zlatne jeseni, posvećene židovskoj kulturi, bila je projekcija filma po preporuci Veleposlanstva Države Izrael „The Other Story“.

U subotu (12. rujna) na rasporedu je glazbeni program „Bogatstvo židovske glazbe“, a obilježavanje „Dana židovske kulture“ nastavlja se uz predstavljanje tradicionalne židovske kuhinje, dok će u večernjim satima na belišćanskom bazenu biti održana Čobanijada, odnosno Državno natjecanje u kuhanju čobanca. Završni program manifestacije bit će u nedjelju, 13. rujna, s početkom u 18 sati na prostoru Gradskog bazena u Belišću. Posjetitelji će tako moći vidjeti reviju narodnih nošnji, a nakon toga slijede nastupi KUD-a „Šokadija“ Bocanjevci, plesne skupine Židovske općine Osijek Haverim Shel Israel te MPD-a BelAmi. Ovogodišnja Belišćanska zlatna jesen završava uz Stjepana Jeršeka Štefa i Tamburaški sastav Džentlmeni. Voditelj programa je Branko Uvodić.

Tekst: Monika Đogaš, Gradski radio Belišće
Foto: Tin Lacković