SVEČANO OBILJEŽEN DAN POBJEDE I DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI TE DAN HRVATSKIH BRANITELJA

Grad Belišće i Turistička zajednica grada Belišća i ove godine organizirali su tradicionalnu vožnju „Biciklom do spomenika“ povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja.

Sudionici su se okupili ispred zgrade Gradske uprave, odakle su u biciklističkoj koloni, predvođenoj zamjenikom gradonačelnika Belišća Domagojem Varžićem, krenuli prema Spomeniku poginulim pripadnicima 107. brigade Hrvatske vojske na lijevoj obali Drave. U svečanom dijelu obilježavanja vijence su položili i upalili svijeće predstavnici Grada Belišća predvođeni zamjenikom gradonačelnika Domagojem Varžićem, predstavnici Gradskog vijeća, predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici Policijske uprave osječko-baranjske te predstavnici ostalih udruga i građani. Himnu je izvela Valentina Pavlović, a nakon minute šutnje u znak sjećanja na sve poginule pripadnike 107. brigade HV-a, ali i sve one koji su žrtvovali svoj život za neovisnu i slobodnu Republiku Hrvatsku, službu riječi predvodio je fra Dario Mican. Svečani dio obilježavanja ovog velikog dana završio je skladbom „Moja domovina“ u izvedbi Valentine Pavlović.

Nakon svečanog programa, svi sudionici uputili su se u Ribički dom na lijevoj obali Drave gdje je Turistička zajednica grada Belišća pripremila osvježavajuće napitke i peciva za sve bicikliste i sudionike.

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja slavi se 5. kolovoza kao spomen na pobjedu u Domovinskom ratu te predstavlja jedan od najvažnijih dana u hrvatskoj povijesti. Naime, na taj je dan 1995. godine Hrvatska vojska oslobodila okupirani grad Knin u vojno-redarstvenoj operaciji “Oluja”, a koja je uz akciju “Bljesak” dovela do kraja Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj.

Fotografije: Zaim Saljiji, Tin Lacković,Vladimir Vazdar