SRETAN VAM ROĐENDAN BELAMIJEVCI!

Na današnji dan, a prije dvije godine, okupila se mala, ali moćna ekipa entuzijasta. Naime, na inicijativu Aleksandre Čeliković Cvidrak, a uz razumijevanje i potporu gradonačelnika Dinka Burića, održana je prva proba Muškog pjevačkog društva BelAmi. Na svakoj sljedećoj probi ekipa se „pojačavala“ te je broj pjevača do danas dosegnuo brojku od 20. Samo ime bilo je smjernica i poticaj da se u Društvo uključe članovi s raznih strana, jer složenica BelAmi zapravo ima dvoznačno značenje: belišćanski prijatelji tj. prijatelji Belišća. Pjevači dolaze iz Belišća, Bistrinaca, Veliškovaca, Bocanjevaca, Valpova, Darde, Samatovaca, Satnice i Belog Manastira. Neki pješice, neki zajedno automobilom, a neki (svaka im čast) biciklom iz Bocanjevaca po svim vremenskim uvjetima. Tako se voli skupno pjevanje, jer se svi na svoj način „žrtvuju“ za BelAmi i zbog ljubavi prema glazbi i druženju.

Od svog osnutka, BelAmi je ostvario više od 30 nastupa, ponajviše koncerata, što samostalnih, što združenih sa srodnim pjevačkim ansamblima, koji su im posebno dragi. Jer na ovakav način BelAmi promiče zajedništvo, međugeneracijsku, međunacionalnu i međunarodnu suradnju. Tako je i prvi njihov samostalni koncert upriličen u Republici Mađarskoj u mjestu Olas, u koji se redovito vraćaju te su postali svojevrsni domaćin kod svih kulturnih zbivanja, ne samo u Olasu nego i u cijeloj Županiji Baranja.

Sutra im slijedi upravo jedan takav koncert, opet u Olasu, na „Danu vinara i vinogradara“, a u organizaciji Hrvatske samouprave Olas. No, ne putuju sami. U suradnji s Dječjim zborom „Naši C“ OŠ kralja Tomislava iz Našica, Ansamblom CroArte iz Darde i MPS „Satničani“ upriličit će koncert i tako na „zvučan“ način lijepo promovirati Grad Belišće, cijelu Valpovštinu, ali i Osječko-baranjsku županiju, ukratko- našu domovinu!

Bez potpore Grada Belišća, koji ima sluha za svaki BelAmijev projekt, bez okrilja Centra za kulturu Sigmund Romberg i Amaterskog kazališta Belišće, čija su podsekcija, bez Turističke zajednice Grada Belišća, koja ih uvijek uvrštava u svoje manifestacije, bez pomoći mnogih dragih ljudi, bez publike koja s oduševljenjem prati svaki njihov nastup, ne bi bilo ni BelAmija niti bi njihovo postojanje imalo smisla. Zato, hvala im svima!

Kažu, a istina je:

SREĆA JE KAD PJEVAŠ,
A JOŠ JE VEĆA SREĆA KAD NE PJEVAŠ SAM !

Aleksandra Čeliković Cvidrak, mag.mus., zborovođa MPD BelAmi