SNIMANJE PRVOG DIJELA LJETNE RAZGLEDNICE U BELIŠĆU

lo U srijedu 4. srpnja 2012. godine održano je snimanje prvog dijela “Ljetne razglednice” televizije Slavonije i Baranje za novi ciklus emisija, pod pokroviteljstvom Osječko-baranjske županije. Gošću iz Briješća (Osijek) u vijećnici Gradske uprave dočekao je gradonačelnik Zvonko Borić koju je ukratko upoznao s lokalnom samoupravom i razvojem našeg grada, te gostima uručio prigodne poklone.

Razgledavanje je započelo obilaskom Tržnog centra kada se gostima pridružio direktor K.J.P. “Kombel” Slavko Marjančević, a nakon obilaska bogate ponude naše tržnice gošću su obradovali buketom cvijeća. U kavani “Pet zvijezda” napravljen je kratki predah uz kavu i tada se gostima pridružio pročelnik ureda gradonačelnika Slavko Milekić.

Obilazak se nastavio šetnjom kroz središte grada prema Gateru i Palači Gutmann gdje je o spomeniku kulture A – kategorije, najvećem arhitektonskom ostvarenju s početka 20. stoljeća, govorila Silvija Kifer.

Slijedeća lokacija bila je Muzej “Belišće”, a s postavom muzeja goste je upoznao Zvonimir Iveković, nakon čega su im poklonjene majice s logom grada kao jedan od suvenira iz bogate ponude naše Turističke zajednice.

Put se nastavio kroz “Pekmezicu”, ulicu sa sedam danas sačuvanih mansardnih kuća, koja je dobila naziv iz razloga što se nekada u dvorištu tih kuća u velikim kotlovima kuhao pekmez od bobica bazge, čiji se miris širio cijelom ulicom. Stabla oraha koja su bila zasađena uz kuće i grmovi hortenzija koje su obilno cvjetale u hladu oraha niz godina uljepšavale su “Pekmez ulicu”.

Slijedeća destinacija bila je nedavno obnovljeni bazen, tamo je goste dočekao voditelj stručnih poslova Zlatko Marušić. Kompleks bazena čine ugostiteljski objekt, sportski tereni, olimpijski bazen od kojeg je jedna trećina bazena dubine 1,35 m što odgovara za plivačka natjecanja, ali služi i za neplivače, dok su dvije trećine bazena dubine 2,20 m za odigravanje vaterpolo utakmica i dječji bazen koji podijeljen na dva dijela, koji su u različitim razinama s visinskom razlikom od 0,5 m. Gosti su se osvježili na bazenu uz piće i sladoled.

Pred zgradom Amaterskog kazališta goste su dočekali Ivica Koprivnjak, Igor Angirević i Zvonimir Iveković, a o bogatoj povijesti dramskog i glazbenog amaterizma, velikim uspjesima, brojnim priznanjima i zaslužnim pojedincima govorila je dugogodišnja tajnica i višestruko nagrađivana glumica Silvija Kifer.

Crkvu Sv. Josipa Radnika predstavio je župnik fra Josip Vrdoljak. Posvećena je svetom Josipu Radniku 1. svibnja 1996. godine, a posvetio ju je tadašnji Đakovačko Srijemski biskup mons. dr Ćiril Kos.

Kamp za djecu i mlade s poteškoćama “Citadela” je kamp koji udruga “Zvono”, pod vodstvom predsjednice Mire Anić njeguje, a krajnji cilj je stvaranje stambene zajednice. Tijekom cijelog ljeta njihovi članovi i volonteri sudjeluju na radionicama i radnim akcijama, a gosti su susreli grupu volontera koja je upravo završavala jednu od mnogobrojnih akcija vezanu uz eko vrtove.

Razgledavanje je nastavljeno vožnjom prema Kajak klubu “Belišće” Obalom Matije Ljubeka, koja nosi naziv legendarnog sportaša i olimpijca koji je proslavio Belišće diljem svijeta. O vrhunskim uspjesima nekadašnjih i sadašnjih kajakaša i kanuista govorio je tajnik kluba Mato Jerkić. Vožnja čamcem , koju je gostima omogućio naš iskusni ribič i član udruge sportskih ribolovaca “Belišće” Zdravko Mađarević, gostima je pomogla da osjete sve čari rijeke Drave.

Obilazak je završen dolaskom u kavanu “Gutmann”, koja se nalazi u nekadašnjoj Gutmannovoj “željezničkoj kući”, gdje je vlasnica Vera Jelić poslužila tradicionalna domaća jela koja su u svakodnevnoj ponudi kavane “Gutmann”. Uz ugodno druženje s domaćinima, vrhunsku gastronomsku ponudu i osvježavajuća pića završio je prvi dan snimanja “Ljetne razglednice”.