SEDMOM PEKMEZIJADOM OTVORENA “BELIŠĆANSKA ZLATNA JESEN”

U petak, 15. rujna 2017. godine, u organizaciji Grada Belišća i Turističke zajednice grada Belišća održana je tradicionalna sedma po redu “Pekmezijada” kojom je ujedno i otvorena ovogodišnja manifestacija “Belišćanska zlatna jesen”.

Manifestaciju je otvorila zamjenica gradonačelnika Ljerka Vučković koja je izrazila svoje zadovoljstvo održavanjem ove manifestacije u tamo gdje je i sve počelo u Belišću, u tzv. “Pekmez ulici”. Između ostaloga, istaknula je važnost industrijske baštine koju smo naslijedili i vrijednosti životne svakodnevice u lokalnoj zajednici. Zahvalila se organizatoru, Turističkoj zajednici Grada Belišća, sudionicima, a posebno je pozdravila gosta, gradonačelnika Valpova, Matka Šutala, koji je nazočio otvorenju manifestacije.

Izlagači EPG Lehki, Udruga umirovljenika i starijih osoba Belišće, Spomenka Kokić, Obrt Perošević, OPG Draženović, Milica Sipl, Antun Turza i OPG Marijana Vinković na štandovima su promovirali i prodavali razne domaće autohtone proizvode, ali je najveći naglasak bio na proizvodima vezanim za proizvodnju pekmeza i drugih proizvoda od voća i jesenskih plodova.

Svi posjetitelji mogli su kušati i pekmez od šljiva koji su, po staroj tehnici, u kotlu kuhale članice udruge Matice umirovljenika grada Belišća dok je gospođa Lenka Vidošić pripremala fine domaće lepinje, tzv. “langošice”.

Manifestacija “Belišćanska zlatna jesen” nastavlja se danas otvorenjem 5. Belišćanskih ribičkih priča u 16 sati u Ribičkom domu na lijevoj obali Drave dok će se u Centru za kulturu Sigmund Romberg u 20 sati održati predstava “Ufuraj se i pukni, Kera” u izvedbi Amaterskog kazališta Belišće. Ulaz je besplatan!

Foto: Tin Lacković, Zaim Saljiji