Preko 80 mladih provelo 3 zabavna i edukativna dana u istraživačkom kampu na odmorištu Drava u Bistrincima

Kao dio projekta Zelene staze Dunava i Drave, općina Erdut i grad Belišće, uz pomoć Kreativne agencije Adverta, od 10. do 12. srpnja realizirali su istraživački kamp za mlade.

Nakon uspješnog kampa u Aljmašu, odmorište Drava u Bistrincima pored Belišća, bilo je mjesto susreta 80ak mladih osoba koje su odlučile provesti vikend u prirodi. Kroz 3 dana sudionicima kampa je ponuđen zanimljiv edukativno – zabavni program. Uz poštivanje epidemioloških preporuka sudionici su odslušali zanimljiv Okrugli stol na temu „Zero Waste Life“ koji je ispred udruge Zeleni Osijek vodila Kristina Kovačević, magistrica zaštite prirode. Uz Okrugli stol sudionici su sudjelovali na nekoliko radionica koje su bile usmjerene na ekologiju i održivi turizam (postavljanje kampa i šatora, paljenja vatre na različite načine, izrada i snalaženja pomoću kompasa, recikliranja papira, prepoznavanje biljnih vrsta te promatranja ptica i zvijezda), radionice su provodili iskusni članovi Udruge izviđača „Slavonski Hrast“ Osijek. Najviše oduševljenja je izazvala radionica vožnje kanuom koju su proveli članovi Extreme Team Baraber. Vrući srpanjski dan bio je idealan za vožnju trenažnim kanalom. Velikom broju dionika to je bio prvi susret s kanuom, ali vjerujemo da nije zadnji. Subotnji program zaključio je Stjepan Schönberger, ispred planinarskog društva Zanatlija Osijek, koji je održao radionicu „Pripreme za odlazak u prirodu“ u kojoj je sudionicima objasnio predradnje za siguran odlazak u prirodu te prezentirao najčešće probleme koji se mogu dogoditi u prirodi te kako na njih reagirati.

Kamp je završio zajedničkom volonterskom akcijom prikupljanja smeća na divljem odlagalištu na putu prema plaži u Bistrincima. Tom prilikom skupljeno je 20ak vreća smeća i poslana je poruka da svi zajedno malim postupcima možemo utjecati na okoliš.

Reakcije sudionika kampa bile su izuzetno pozitivne, prvenstveno jer su dobili priliku proširiti krug prijatelja, unaprijedili su komunikacijske vještine, upoznali se s novim vještinama i doživjeli prirodu i ljepotu prirode uz Dravu na pravi način. Nadamo se kako će kamp postati tradicija koja će svake godine u Bistrince privlačiti velik broj mladih zaljubljenika u prirodu, što je i jedan od ciljeva projekta Zelene staze Dunava i Drave, više o projektu možete potražiti na službenoj web stranici: https://zelene-staze-dunava-drave.hr/

Projekt se financira iz poziva PROMICANJE ODRŽIVOG RAZVOJA PRIRODNE BAŠTINE, u okviru Operativnog programa KONKURENTNOST I KOHEZIJA 2014.-2020. Projekt je sufinancirala Europska Unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj objave isključiva je odgovornost Općine Erdut.