PETO POKLADNO JAHANJE BISTRINCI-BELIŠĆE

U subotu, 27. siječnja 2018. godine, održano je peto Pokladno jahanje Bistrinci-Belišće. Organizatori ove manifestacije su Grad Belišće i Turistička zajednica grada Belišća, a suorganizator Konjogojska udruga Valpovštine.

Ova manifestacija, kojom se od zaborava čuvaju običaji naših predaka, počela je u 10 sati u Bistrincima gdje se ispred prostorija Nogometnog kluba “Podravac” okupio velik broj jahača i konjskih zaprega.

Od domaćina do domaćina jahala je povorka veselih jahača kroz bistrinačke i belišćanske ulice pronoseći dio tradicije i nekadašnjih običaja.

Naime, jahaća je ruta prošla kroz Bistrince sa stajalištima kod obitelji Majerić, Vinogradac, Dubrović i Anočić te u Belišću sa stajalištem kod obitelji Anočić. Obitelji su jahače počastile s domaćim delicijama kako bi se malo okrijepili i nastavili jahanje.

U 12:30 sati povorka je stigla na Tržni centar Belišće gdje su ih dočekali i pozdravili zamjenica gradonačelnika Ljerka Vučković, voditeljica Turističke zajednice grada Belišća Janja Čeliković te brojni građani.

Bogata manifestacija bila je popraćena zvucima slavonske tamburice KUD-a “Ante Evetović Miroljub” Veliškovci, Gat, Tiborjanci i pjesmom Muške pjevačke družine “Bocanjevački pajdaši” iz Bocanjevaca.

Cjelokupni je program završio zajedničkim ručkom i druženjem u Nogometnom klubu “Podravac”, gdje su za sve sudionike članovi Udruge “Kotličari” Belišće pripremili čobanac.

Tekst: Mirjana Klen, Turistička zajednica grada Belišća
Foto: Tin Lacković, Zaim Saljiji