OTVORENA IZLOŽBA “PANON 2016.” BELIŠĆE

U četvrtak, dana 15. prosinca 2016. godine, u organizaciji Turističke zajednice grada Belišća i likovne udruge “Bel – Art” iz Belišća, otvorena je izložba pod nazivom “Panon 2016.” Belišće u prostorima ureda Turističke zajednice grada Belišća.

Na samom početku sve prisutne je pozdravila voditeljica ureda Turističke zajednice grada Belišća, gospođa Janja Čeliković. Predsjednik likovne udruge “Bel-Art”, gospodin Ivan Vajda, predstavio je likovni opus koji je nastao na ovoj koloniji, a izložbu je svečano otvorila zamjenica gradonačelnika grada Belišća, Ljerka Vučković koja je zahvalila slikarima na njihovom dugogodišnjem radu i trudu, te izrazila ponos što slike naših umjetnika krase ne samo zidove u Republici Hrvatskoj, nego i šire po Europi.

Panonija je 2009. godine postala inspiracija i poticaj Turističkoj zajednici Baranje, da okupi brojne slikare ove regije, tako da je u sklopu kulturne manifestacije „Jesen u Baranji“ održan prvi saziv slikarske kolonije, gdje je postavljen temelj Međunarodne likovne kolonije „Panon “. Važnu ulogu u kontinuitetu održavanja ove međunarodne likovne kolonije daje i Udruga vinara i vinogradara „Martinovo brdo“ iz Gajića.

Zamisao da se jedan puta godišnje u svakoj od zemalja održi likovna kolonija pod imenom „Panon“ gdje se okupljaju slikari iz Slavonije i Baranje, Mađarske i Vojvodine, brzo je zaživjela kroz razne likovne udruge ove regije. Danas su partneri i nositelji ove inicijative Hrvatsko likovno udruženje Cro-Art iz Subotice u Vojvodini, partner u Mađarskoj – Likovna udruga „Dušnok-Panon“ iz Dušnoka i Likovna udruga „Bel-Art“ iz Belišća kao partner u Hrvatskoj.

Posljednjih nekoliko godina organizator međunarodne likovne kolonije „Panon“ u Hrvatskoj je Turistička zajednica grada Belišća, uz suorganizatora i domaćina kolonije – Likovnu udrugu „Bel-Art“ iz Belišća.

Na 6. Sazivu međunarodne likovne kolonije „Panon“ 2016. godine, sudjelovao je 31 slikar iz Hrvatske, Vojvodine i Mađarske. Naslikano je 39 slika, u raznim slikarskim tehnikama, ali sa zajedničkom, vječnom inspiracijom – Panonijom – u svim pojavnim oblicima i sa svom svojom ljepotom.

Izložba će biti otvorena radnim danom u vremenu od 8 do 16 sati sve do 15. siječnja 2017. godine.