Otvorena izložba “Industrijska baština istočne Hrvatske” u Belišću

Kao prva manifestacija u okviru ovogodišnje „Belišćanske zlatne jeseni“ otvorena je izložba pod nazivom INDUSTRIJSKA BAŠTINA ISTOČNE HRVATSKE. Ovaj međumuzejski projekt sekcije povjesničara umjetnosti MUIH-a započeo je 2010. godine s ciljem da se javnost pobliže upozna s industrijskom baštinom koja je u Hrvatskoj tema već 20 godina.

Inicijator izložbe je predsjednica sekcije povjesničara umjetnosti Silvija Lučevnjak, ravnateljica našičkog muzeja, koja je i sinoć rekla nekoliko prigodnih riječi okupljenima na otvorenju izložbe u Turističkoj zajednici grada Belišća. Izložba je bila zamišljena kao ujedno i poticaj akciji udruge muzeja istočne hrvatske (MUIH) kako bi se ponovo oživio muzej u Belišću koji je egzistirao u sklopu kombinata Belišće te kako se ne bi ugasio. Prijedlog je došao od tadašnje predsjednice udruge, ravnateljice Maje Žebčević Matić, da se cijela izložba pohrani u muzeju u Belišću, što se i dogodilo u lipnju ove godine.

Za ovu izložbu svaki je muzej (14 muzeja i jedna galerija) pojedinačno izabrao sa svoga područja zanimljiv primjer industrijske baštine s kraja 19. ili početka 20. stoljeća prezentirajući ga tekstom, fotografijama, crtežima i dokumentima. To su primjeri mlinova kao najstarije arhitekture, centrala, planira, tvornica tanina, industrijskih gradova i drugih. Belišće je ovom prigodom dodalo dva plakata ovoj bogatoj izložbi . Riječ je o kratkom kronološkom pregledu razvoja Slavonsko-podravske željeznice te najstarijim dimnjacima Belišća. Autori tekstova su voditelj muzeja Tomislav Kuna te gospodin Dragan Milec.

Prilikom ceremonije otvaranja s nekoliko prigodnih riječi obratili su se: voditeljica Turističke zajednice grada Belišća Janja Čeliković, voditelj muzeja Tomislav Kuna, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti grada Belišća Antonija Andrašek Barić te sama inicijatorica projekta i ravnateljica našićkog muzeja Silvija Lučevnjak.

Izložba će biti postavljena u galeriji Turističke zajednice nekoliko tjedana pa se pozivaju svi građani da navrate u galeriju TZ-a te pogledaju ovu vrlo značajnu izložbu koja bi trebala, prema riječima voditelja muzeja u Belišću, naći svoj put prema drugim muzejima u Hrvatskoj početkom sljedeće godine (Split, Zadar, Sisak, Rijeka, itd) predstavljajući Slavoniju i jedan maleni dio njene bogate kulturne baštine.