ODRŽANO “1. DRŽAVNO NATJECANJE U KUHANJU ČOBANCA”

U petak, 14. kolovoza 2015. godine na Trgu Ante Starčevića u Belišću, u sklopu manifestacije “Mali grad – veliki ljetni doživljaj”, održano je “1. Državno natjecanje u kuhanju čobanca” pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva turizma.

Organizatori su i ovaj put bili Grad Belišće i Turistička zajednica grada Belišća koji su svim posjetiteljima priredili dobru zabavu i druženje, a za natjecatelja osigurali vrijedne nagrade.

“1. Državno natjecanje u kuhanju čobanca” počelo je u 16:00 sati sa prigodnim riječima voditeljice Turističke zajednice grada Belišća, gospođe Janje Čeliković, zamjenika Gradonačelnika grada Belišća, Domagoja Varžića, a manifestaciju je otvorio zamjenik Župana Osječko-baranjske županije, gospodin Dragan Vulin.

Na “1. Državnom natjecanju u kuhanju čobanca” sudjelovalo je više od 60 natjecateljskih ekipa koje su ove godine pokazale svoje umijeće u kuhanju ove poznate slavonske gastronomske delicije.

Kako je ovo natjecanje državnog karaktera, osim natjecatelja iz Osječko-baranjske županije, sudjelovali su natjecatelji i iz drugih dijelova Hrvatske: grada Popovače, Slavonskog Broda, te općine Veliko Trojstvo.

Na kraju je težak teret pao na stručni ocjenjivački sud u sastavu: Josip Delač, Željko Turalija, Robertino Marinjak i Miroslav Mikić, koji su morali odlučiti između, kako su i sami rekli, vrhunskih čobanaca.

Prvo mjesto osvojio je Drago Peroković iz Udruge kuhara u kotliću “Kupusari” Donji Miholjac, drugoplasirani je Saša Brezovec iz Belišća, a treće mjesto je osvojio Ivan Pavlinić, koji je kuhao za DVD Veliškovce.

U ekipnom natjecateljskom dijelu sudjelovalo je preko 1000 osoba, a manifestaciju je posjetilo preko 3000 posjetitelja koji su uživali u čobancu i plesali do kasno u noć uz tamburaške sastave “Panonija” i “Slavonska duša” te uz pjesmu pjevačke skupine “Pajdaši” iz Bocanjevaca. Svojim plesnim nastupom prisutne su počastili i KUD “Ante Evetović Miroljub Veliškovci, Gat, Tiborjanci” i “Belišćanske mažoretkinje”.

Tijekom cijelog programa posjetitelji su mogli razgledati ponudu raznih izlagača te uživati u bogatoj gastro i eno ponudi.