Održana svečana sjednica Gradskog vijeća grada Belišća povodom Dana grada

U dvorani Centra za kulturu Sigmund Romberg u Belišću danas, 28. travnja 2017. godine, održana je svečana sjednica Gradskog vijeća grada Belišća povodom Dana grada. Uz domaćine, gradonačelnika Belišća Dinka Burića, njegove zamjenike Ljerku Vučković i Domagoja Varžića te predsjednika Gradskog vijeća grada Belišća Tomislava Vukelića i ostale gradske vijećnike, sjednici su nazočili brojni gosti i uzvanici – osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić, gradonačelnici, načelnici i predstavnici susjednih i prijateljskih gradova i općina, kao i predstavnici javne uprave, gospodarskog, političkog, vjerskog, kulturnog i svekolikog društvenog života.

Svečanost je započela državnom himnom u izvedbi novoosnovanog Gradskog puhačkog orkestra grada Belišća kojemu je to bio premijerni nastup, a prigodan glazbeni program izvelo je i Crkveno pjevačko društvo MIR Belišće. U pozdravnom govoru, gradonačelnik Belišća Dinko Burić osvrnuo se na brojne pozitivne događaje i postignuća u protekle četiri godine, a svoj nadahnut govor i motivirajuće izvješće zaključio je čestitkom svim građanima: “Prije svega, podsjetio bih, kako su rad i plodovi rada utkani u temeljne vrijednosti grada Belišća i krase i ovu generaciju njegovih stanovnika. Nije slučajnost da se prvoga svibnja, na Međunarodni praznik rada, u Belišću obilježava Dan grada i blagdan svetog Josipa Radnika, zaštitnika belišćanske Župe. Povodom ovogodišnjeg Dana grada Belišća, kao gradonačelnik Belišća, mojim sugrađanima čestitam Dan grada i Međunarodni praznik rada. Vjerujem u ljude, u njihove vrijednosti. Siguran sam da ćemo zajedno, dan po dan, smjelo i uzdignuta čela, ponosno koračati kroz naše Belišće, grad tehnoloških, civilizacijskih i kulturnih dostignuća, ali i standarda dostojna čovjeka. Kao vjernik mojim sugrađanima i vjernicima čestitam blagdan svetog Josipa Radnika, zaštitnika belišćanske Župe. Josip je bio jednostavan čovjek, marljivi radnik, čovjek od povjerenja. Sveto pismo slavi ga kao pravednika koji, prožet Božjom ljubavlju, svoj život stavlja u službu bližnjega, ali i svih ostalih ljudi. Neka Josipov život bude ogledalo načina i promišljanja života u današnjem globalizacijskom vremenu.”

U ime prijateljskih i susjednih gradova i općina, prisutnima se obratio gradonačelnik Donjeg Miholjca Zoran Kovač koji je čestitao gradu njegov dan, a čestitkama se pridružio i župan Vladimir Šišljagić koji je pohvalio rad gradske uprave na čelu s gradonačelnikom. Posebno oduševljenje postignućima Grada Belišća iskazao je i predstavnik prijateljske Općine Sveti Križ Začretje bivši načelnik Ivan Kranjčić.

Tradicionalno, na svečanoj sjednici dodjeljuju se javna priznanja grada Belišća organizacijama i pojedincima koji su svojim radom i zalaganjem dali veliki doprinos životu grada Belišća. Plaketu “Grb grada Belišća” ove godine primili su gospođa Ružica Bešenji, gospodin Josip Bošnjak, Likovna udruga “Bel-Art”, fra Branko Janjić i gospodin Milan Zamaklar. Za gospodarski doprinos plakete “S.H. Gutmann” uručene su tvrtki K.M.D. Servis, Obrtu Pejo i tvrtki Stro-Bel. Posebno emotivna bila je dodjela plakete za životno djelo “Zlatni list” koja je posthumno dodijeljena Stjepanu Komaromiju Pišti. Stjepan Komaromi ostavio je neizbrisiv trag u životima mnogih generacija Belišćana, a svojom neiscrpnom energijom i entuzijazmom bio je uzor mnogima. Ovim priznanjem nagrađen je za svoj cjelokupni stvaralački put te izuzetna ostvarenja i doprinos prosvjetnom, kulturnom i sportskom životu, zaštiti i unapređenju čovjekova okoliša te sveukupnom društvenom životu grada. Nagradu je primila kći Ada Komaromi. U ime nagrađenih, zahvalu je uputio fra Branko Janjić.

Na sjednici je prigodno prikazan i promotivni video o gradu Belišću snimljen u ožujku ove godine, a koji vjerno prikazuje Belišće kao živopisan gradić ugodan za život. Video možete pogledati OVDJE.

Nakon svečane sjednice, svi gosti uputili su se i na degustaciju vina organiziranu ispred novootvorenog Restorana Gutmann na kojoj su se predstavili sljedeći vinari: Vina Kalazić iz Kneževih Vinograda, Podrumi Kolar iz Suze i Vinarija “Svijetli dvori” iz Karanca.