ODRŽANA EKOLOŠKO-EDUKATIVNA AKCIJA ČIŠĆENJA

World-CleanupU subotu, 20. travnja 2013. godine u vremenu od 9 do 13 sati održana je akcija „Volim Belišće, ali čisto“, a u sklopu akcije World Cleanup 2013. Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš. Ovo je najveća ekološka akcija u Hrvatskoj u koju je uključeno 96 zemalja svijeta. Cilj akcije je podizanje svijesti građana Hrvatske o potrebi preuzimanja odgovornosti u stvaranju i načinu odlaganja otpada. Kako je čist okoliš naše pravo, ali i naša obveza, ova kampanja je doista – kampanja sviju nas. Problem divljih deponija ne odnosi se samo na Hrvatsku već je to problem na koji nailaze sve zemlje EU-e. Povećanje otpada problem je današnjice, te je za njegovo rješavanje, osim zakonskih odredbi koje ga ne mogu riješiti u potpunosti, potrebno djelovati na osvješćivanju i usvajanju novih navika koje će doprinijeti kvaliteti življenja, te kulturi građana. Pravo na čisti okoliš je jedno od temeljnih ljudskih prava, te je potporu akciji još prošle godine dao predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović.

Ovo je već druga godina kako se Grad i Turistička zajednica grada Belišća uključuju u akciju čišćenja divljih deponija uz pomoć volontera udruga i institucija s područja Grada i prigradskih naselja. U akciju su se uključili: DV „Maslačak“, OŠ Ivana Kukuljevića, Mjesni odbori: Bistrinci, Belišće i Vinogradci, Dobrovoljna vatrogasna društva: Belišća, Bistrinaca, Veliškovaca i Bocanjevaca, udruge: Eko-Karašica, Amatersko kazalište, UŠR Belišće, Hrvatsko planinarsko društvo, Teniski klub, Kinološko društvo, Boćarski klub, UŠR „Podravac“ Bistrinci, Radio klub, Udruga za zaštitu malih životinja, Udruga umirovljenika, Lokalni volonterski centar, LD „Vepar“, Baraber Extreme Team, NK Belišće, Centar mladih, tvrtka Agro-Bel, Program „Pomoć u kući starijim osobama“, Program „Romi za Rome“, Forum mladih SDP-a , HDSSB Belišće i Kombel d.o.o. koji je osigurao strojeve za rad, alat, vreće za smeće i rukavice.

U akciju je bilo uključeno cca 800 volontera koji su čistili na 6 lokacija na području Grada i 3 prigradska naselja. Sve nazočne pozdravila je zamjenica gradonačelnika Marija Ilić i dosadašnji predsjednik Gradskog vijeća Dejan Šovagović koji su zahvalili svima na odazivu. Na kraju akcije Turistička zajednica počastile je sve sudionike, te su im uručene zahvalnice za sudjelovanje.