ODRŽANA DRUGA PEKMEZIJADA GRADA BELIŠĆA

pekU subotu 18. kolovoza 2012. godine u organizaciji Turističke zajednice grada Belišća održana je druga po redu „Pekmezijada“ u poznatoj belišćanskoj Pekmez ulici. Sudjelovalo je 16 izlagača i to:, OPG Vicić Valpovo, Mila Bungić Valpovo, OPG „Bošnjak“ Branjin Vrh, EPG „Lehki“ Gat, OPG „Lavanda“ Marijane Vinković Kitišanci, OPG „Draženović“ Bistrinci, udruga za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju „Zvono“ Belišće, udruga „Pomoć u kući“ Belišće, udruga mladih „Ne zaboravi“ Tiborjanci, , Nada Mužar i Milica Sipl Gat, Cluster „Slavonka“ Osijek, OPG „Slavonska lavanda“ Belišće, Pavica Ilišević Kitišanci i Gradska knjižnica i čitaonica Belišće. Turistička zajednica grada Belišća na svom je štandu prezentirala suvenire i promo materijal, a na dva izložbena panoa nalazile su se fotografije nekadašnje Pekmez ulice, starinski recepti za kolače i kuhanje pekmeza kao i fotografije s prošlogodišnje „Pekmezijade“. Na panoima je također bila prikazana povijest nastanka naziva Pekmez ulice što je bilo posebno zanimljivo mlađim posjetiteljima.

Sudionici su na štandovima promovirali i prodavali razne proizvode, ali je najveći naglasak bio na proizvodima od voća. Posjetitelji su mogli vidjeti i prikaz tradicijske proizvodnje prirodnog domaćeg pekmeza na otvorenom koji su kuhali članovi udruge Pomoć u kući. Svim posjetiteljima je besplatno podijeljen domaći kruh s pekmezom, te ga je bilo moguće kupiti po vrlo pristupačnim cijenama, kao i palačinke s različitim vrstama pekmeza.
Lijepo vrijeme i dobar odaziv građana učinili su ovu „Pekmezijadu“ više nego uspješnom, te se nadamo da će u budućnosti prerasti u manifestaciju s dodatnim, novim i zanimljivim sadržajima.