ODRŽANA 6. BELIŠĆANSKA ČOBANIJADA

Natjecanje u kuhanju čobanca jedno je od tradicionalnih događanja u sklopu Belišćanske zlatne jeseni, pa nije izostalo niti ove godine, iako je organizirano u skladu sa svim epidemiološkim mjerama i preporukama. Šesto državno natjecanje u kuhanju čobanca počelo je u subotu, 12. rujna, u poslijepodnevnim satima na belišćanskom bazenu, a sudjelovalo je 30-ak majstora kotlića i njihovih ekipa, koje je na početku u ime organizatora pozdravila Janja Čeliković, voditeljica ureda Turističke zajednice grada Belišća. Sudačka komisija, u kojoj su bili profesori kulinarstva Jelica Černi, Vladimir Jelić i Stevo Bijelić, najveći broj bodova za boju, gustoću, ukuhanost mesa i okus čobanca, dodijelila je Damiru Đakovcu iz Lovačkog društva Vepar Belišće. Drugo mjesto među najboljima osvojio je Branko Bogdan iz Udruge športskih ribolovaca Belišće, a treće Berislav Franjić, predstavnik Turističke zajednice općine Bizovac. Svi natjecatelji su dobili zahvalnice, poklon vrećice i majice, a najboljim majstorima u kuhanju čobanca je priznanja, plakete i nove kotliće uručio gradonačelnik Belišća Dinko Burić.

Državno natjecanje u kuhanju čobanca, kolokvijano svima poznato kao belišćanska čobanijada, bila je i prilika za druženje i učvršćivanje veza s gostima iz Belišću prijateljskih sredina poput Biograda na Moru, Benkovca i Svetog Ivana Zeline, ali i za još bolje upoznavanje s članovima Židovske općine Osijek, jer je ovogodišnja Belišćanska zlatna jesen prožeta i Danima židovske kulture. Među natjecateljima 6. Državnog natjecanja u kuhanju čobanca, bilo je majstora kotlića iz cijele Osječko – baranjske županije, ali i šire pa je tako u Belišću bila i ekipa Limene glazbe općine Kotoriba. Natjecatelje, članove njihovih ekipa te sve goste zabavljao je Tamburaški sastav Ravnica, a pjesmom su se predstavile i članice Ženske vokalne skupine Bocanjevčanke te Muška pjevačka družina Bocanjevački pajdaši, dok je program vodio Branko Uvodić.

Vrijedno je spomenuti i da su u Belišće ovom prilikom došli i novinari te touroperatori koji su sudionici studijskog putovanja u sklopu projekta Zelene staze Dunava i Drave, kojeg provodi Općina Erdut u suradnji s Gradom Belišćem i ne sumnjamo da će ono što su doživjeli u Slavoniji i Baranji, a posebno u Belišću znati prenijeti svim putnicima namjernicima, svim turistima koje će zainteresirati da dođu, vide i osjete sve čari Zelenih staza Dunava i Drave.

Tekst: Monika Đogaš, Gradski radio Belišće
Foto: Tin Lacković