ODRŽANA 12. SLANINIJADA

Opet je Slaninijada opravdala očekivanja i organizatora i posjetitelja, a Odmorište Drava u Bistrincima je u subotu, 11. veljače, potvrdilo da Slavonija, odnosno Osječko – baranjska županija, s razlogom od nedavno ima titulu najsrdačnije regije u Hrvatskoj. U službenom dijelu natjecanja sudjelovalo je 40-ak ljubitelja slanine svih dobnih skupina, a bilo je puno više onih koji su na Odmorište došli i van konkurencije pekli slaninu ili samo uživali u svemu ponuđenom.

Najuspješnijim je na 12. Slaninijadi proglašen Željko Belić, koji je, već po tradiciji nagrađen prvom nagradom – prasetom. Umjetničku sliku je kao drugoplasirani osvojio Bruno Kristić, a Slavonsku bombonijeru je kao treću nagradu osvojio Ivan Korpar. Uslijedilo je još osam utješnih nagrada, a nagrađeni su i Antun Sabljak i Karlo Dvoržak kao najmlađi natjecatelji. Ocjenjivačkom komisijom predsjedao je dopredsjednik Lovačkog društva Vepar Belišće Ivica Anić, a članovi su bili predsjednik Hrvatskog športsko – ribolovnog saveza Vladimir Sever te članica „Babuški“ Danica Brkić.

Sve natjecatelje je, uz predsjednika UŠR Podravac Bistrinci Milana Borića, pozdravila i zamjenica gradonačelnika Ljerka Vučković, koja je čestitala pobjednicima uz želju da se ovakve menifestacije i ovakva druženja nastave i u budućnosti te na taj način obogate turističku ponudu Belišća i cijelog našeg kraja, s čime složila i direktorica Turističke zajednice grada Belišća Mirjana Klen.

Predivna priroda uz Dravu, gastrodelicije koje su pripremile žene iz skupine „Babuške“, koja je dio UŠR Podravac, a koje su se protezale od lepinje, preko pečene slanine i kobasice pa sve do kolača, samo je dio onoga što je ugodno subotnje prijepodne ponudilo na bistrinačkom odmorištu. Sve je počelo prije više od desetljeća, kada je vodstvo Udruge športskih ribolovaca Podravac Bistrinci za svoje članove u zimskom razdoblju bez ribolova organiziralo neformalno druženje uz pečenje slanine, a kroz godine se Slaninijada, uz podršku Grada Belišća i naše Turističke zajednice, pretvorila natjecanje na kojem sudjeluju ne samo ljubitelji slanine i druženja s našeg područja, nego i iz Mađarske i Slovenije.