ODRŽAN TRADICIONALNI GASTRO FEST U ETNO SELU BOCANJEVCIMA

Svi putevi su danas vodili u Etno selo Bocanjevce, gdje se u sklopu obilježavanja Dana grada Belišća, održala sada već tradicionalna manifestacija natjecanja u pripremanju hrvatskih autohtonih jela pod nazivom “Gastro fest”.

Prisutne je pozdravila voditeljica Turističke zajednice grada Belišća Janja Čeliković, a zatim su uslijedili nastupi Gradskog puhačkog orkestra i gradskih mažoretkinja. Mještanima i njihovim gostima obratio se gradonačelnik grada Belišća Dinko Burić, koji je otvorio 4. Gastro fest, poželjevši dobrodošlicu svim posjetiteljima Etno sela i uputivši zahvalu mještanima na velikom trudu i gostoprimstvu. Manifestaciju su svojim dolaskom uveličali i zamjenik župana Osječko-baranjske županije Goran Ivanović te direktor županijske turističke zajednice Antonio Sobol.

Na otvorenju manifestacije, zamjenica gradonačelnika grada Belišća Ljerka Vučković, uputila je značajne poruke vezane uz razvoj kontinentalnog turizma:

-Nadamo se i radimo na tome da ova manifestacija postane jedna vrsta brenda, da potaknemo ljude da dođu iz svih krajeva Lijepe Naše, ali i iz inozemstva, jer ovo je doista jedna posebna priča gdje cijelo jedno selo postaje sjecište gastro ponude naših područja, naše ravnice. Sretni smo što uvijek uspijemo, s našom Turističkom zajednicom, dovesti ljude iz drugih krajeva Hrvatske. Njima posebna zahvala, dragim prijateljima iz Konavala, Biograda na Moru, Daruvara, koji nam prezentiraju svoju gastro ponudu. Nama Slavoncima je to vrlo egzotično i ukusno, ali i njima je drago posjetiti naše štandove gdje vrijedni ljudi, čak više od 70 izlagača, pripravljaju sva ona jela koja su se od davnina pripravljala, ali i pokoja nova.

Zamjenica gradonačelnika je istaknula kako je važno da se ljudi okupljaju i promoviraju sve ovo što imamo ovdje u Bocanjevcima. Također je napomenula da je važno još poraditi na marketingu i osnaživanju obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava vezano za smještajne kapacitete. Zahvalila je svima koji su sudjelovali u organizaciji, posebno Turističkoj zajednici na čelu s Janjom Čeliković, koji su i osmislili ovu priču, zamjeniku župana Goranu Ivanoviću koji je posjetio Gastro fest i na taj način podržao rad i trud organizatora i mještana. Na kraju je uputila veliku zahvalu samim mještanima Bocanjevaca bez kojih Gastro festa ne bi niti bilo.

-Četiri godine imamo jedan prekrasan Gastro fest, jer dio naše turističke ponude upravo jest gastronomija. Svi turisti koji su došli su oduševljeni, ne samo smještajem i prirodnim ljepotama, nego zapravo našim delicijama, našom gastro ponudom, našim vinima. Upravo smo ovom manifestacijom to i dokazali. Pokušali smo izvući stara, domaća, tradicijska jela, koja su pravile naše bake i to smo uspješno prezentirali. Manifestacija ima svoju značajnu poruku – moramo raditi na tome da ova županija živi, da proizvodimo zdravu hranu, da ju spremamo u kuhinjama naših baka, da ju prodajemo našim turistima koji dođu, rekla je voditeljica ureda Turističke zajednice grada Belišća Janja Čeliković.

-Upravo je ova manifestacija spojila plavu i zelenu Hrvatsku, ovdje su naši prijatelji iz Biograda, Konavla, Daruvara, susjedne države Mađarske. Zatvorit ćemo opet jednu lijepu priču, kada dio turista koji dolaze na našu obalu, dođu i na naš kontinent, da posjete naših pet županija koje su prekrasne, da uživaju u hrani, ljepotama prirode, svemu onome što možemo ponuditi, zaključila je gospođa Čeliković.

U natjecateljskom dijelu predstavili su se mnogobrojni restorani, udruge i pojedinci s područja Osječko-baranjske županije i Vukovarsko-srijemske županije koji su prezentirali našu bogatu gastro ponudu. Također, predstavili su se i gosti, Turistička zajednica grada Biograd na Moru, Udruga Nada Biograd na Moru, članovi udruge Agroturizam iz Konavla, predstavnici Turističke zajednice Daruvar-Papuk te Udruga kuhara i slastičara BBŽ iz grada Daruvara, predstavnici Hrvatske samouprave sela Olas iz Mađarske i restoran Gulyás Étterem Pécs s gastro specijalitetima i prezentacijom svojih proizvoda.

Stručni ocjenjivački sud u sastavu profesorice kulinarstva Jelice Černi, Vladimira Jelića i Vladimira Škroba – Baje imali su težak zadatak odabrati najbolje od najboljih u kategorijama za najljepše uređen stol i za najbolje skuhano jelo.

U kategoriji za najljepše uređen stol 3. mjesto pripalo je Matici umirovljenika grada Belišća, 2. mjesto pripalo je OPG-u Mihaljević, dok je DVD-u Bocanjevci zasluženo pripalo prvo mjesto.

U kategoriji za najbolje skuhano jelo 3. mjesto osvojila je Matica umirovljenika grada Beli Manastir, 2. mjesto osvojila je Hrvatska samouprava sela Olas iz Mađarske, dok je prvo mjesto osvojila Udruga umirovljenih policajaca Belišće.

Plakte zahvale su dobili TZ Biograd na Moru, Udruga Agroturizam Konavle, TZ Daruvar-Papuk, restoran Gulyás Étterem Pécs, UHDDR Belišće i Lenka Vidošić.

Uz sve navedeno, organiziran je i gospodarski sajam na kojem su svi zainteresirani mogli kupiti prave autohtone proizvode i suvenire.

Programski dio upotpunjen je vožnjom zapregama, neizostavnom tamburaškom glazbom TS Čuvara noći te nastupom domaćih i gostujućih izvornih pjevačkih skupina: MPD “Bocanjevački pajdaši”, MPS “Zuce” Gundinci, pjevačkom skupinom Matice Slovačke Zokov Gaj, MPS “Kešinački mališani” Kešinci, dječjom skupinom KUD-a “Šokadija” Bocanjevc i ŽVS “Bocanjevčanke” Bocanjevci.

Voditelj programa bio je Davor Dretar Drele, a organizatori manifestacije Grad Belišće i Turistička zajednica grada Belišća.

Foto: Tin Lacković