ODRŽAN „GASTRO-FEST“ U BOCANJEVCIMA

U subotu je, 11. svibnja 2024. godine, održano natjecanje u kuhanju autohtonih jela pod nazivom „Gastro-fest“ u Etno-selu Bocanjevci. Organizatori su bili Grad Belišće i Turistička zajednica grada Belišća, a sve to u sklopu održavanja 140. obljetnice osnutka grada.
U manifestaciju nas je uvela gospođa Zdravka Majdenić, voditeljica ugodnoga radiofoničnog glasa, dok je kratki uvodni govor održala direktorica Turističke zajednice grada Belišća te zamolila gospođu Ljerku Vučković, dogradonačelnicu grada Belišća da i službeno otvori manifestaciju.
Nakon toga dok su kuhari i izlagači činili ono radi čega su se u velikom broju odazvali, uslijedio je glazbeni program u kojem su nastupili Združeni zbor „Karašica Croatica“ iz Belog Manastira, Zbor Matice umirovljenika grada Belišća, MPD „Bocanjevački pajdaši“ iz Bocanjevaca, ŽVS „Skladovke“ iz Đakova, MPS „Starotopoljani“ iz Starog Topolja, MPS „Veseli Šokci“ iz Slavonskog Broda i MPS „Crkvari“ iz Orahovice. Nakon njih, narodno veselje uz Tamburaški sastav „PAX“ iz Duboševice, članovi kojega su iz Duboševice i Darde (Baranjci), a iz Valpova i Belišća (Slavonci). Dobitna kombinacija! Sve to, izuzetno kvalitetno, ozvučio je Dominik Špoljarić, izvrsni „tonac“, umjetnik na tamburi, voditelj Tamburaškog orkestra pri Amaterskom kazalištu i djelatnik Centra za kulturu Sigmund Romberg.
U poslijepodnevnim satima stručna ocjenjivačka komisija započela je obilazak natjecatelja i kušala autohtona jela. Komisiju su činili: gospođa Belišća Ljerka Vučković, dogradonačelnica grada Belišća, gospođa Janja Čeliković , predsjednica Udruge vinogradara i vinara „Martinovo brdo“ Gajić i predsjednik ocjenjivačke komisije gospodin Josip Vučetić, ujedno i predsjednik Udruge „Kotličari“ Belišće. Nakon kušanja svih jela, članovi komisije imali su nikad teži zadatak pri donošenju odluke. Ali ipak, odluka je donesena.
Treće mjesto osvojila je Matica umirovljenika grada Belišća sa svojim „Žetvenim ručkom“ koji je pripravila gospođa Jelica Štrok. Policijska postaja Belišće za „Perkelt od soma“ zaslužila je drugo mjesto. „Perkelt-majstor“ bio je gospodin Nikola Pepić. „Perkelt od pijetla“ definitivno je zaslužio prvo mjesto. Za to jelo bila je zaslužna tvrtka L&G BAU i kuhar Dalibor Talafuk. A „glasove publike“ dobili su svi natjecatelji jer se sve uslast pojelo.
I za kraj, pripremljen je zajednički ručak za sve sudionike „Gastro-festa“: čobanac koji je pripremila Udruga „Kotličari“ iz Belišća, a da bi bio još ukusniji, pobrinulo se Lovačko društvo „Vepar“ iz Belišća. Uz ručak zapjevalo se, zaplesalo i srdačno rastalo uz ono naše čuveno: dao Bog i dogodine i svi „naℬℰľĩşćℰ“ !