NAGRAĐIVANJE IZVRSNOSTI I DOSTIGNUĆA U TURIZMU

Hrvatska turistička zajednica će u suradnji sa sustavom turističkih zajednica provoditi akciju nagrađivanja izvrsnosti i dostignuća u turizmu koja obuhvaća sljedeće:
Nagrada „Turistički događaj godine“ – dodjeljuje se događaju koji predstavlja primjer najbolje prakse u turističkoj industriji u svim aspektima svog poslovanja te predstavlja primjer za ostale događaje i turističku industriju u cjelini.

Nagrada „Kulturna atrakcija godine“ – dodjeljuje se kulturnim turističkim atrakcijama regionalne / nacionalne razine atraktivnosti koje doprinose turističkom iskustvu destinacije.

Nagrada „Inovacija godine“ – dodjeljuje se tvrtci ili organizaciji koja ima najinovativniji proizvod, uslugu ili proces u turizmu, što znatno doprinosi turističkom iskustvu destinacije.

Akcija “Čovjek – ključ uspjeha u turizmu“ – cilj je ove akcije obuhvatiti djelatnike iz najvažnijih djelatnosti koje sudjeluju u stvaranju “slike” o Hrvatskoj kao turističkoj destinaciji i razviti svijest ljudi da oni svojim radom mogu utjecati na podizanje kvalitete turizma kao najvažnijeg hrvatskog izvoznog proizvoda. U okviru projekta “Čovjek – ključ uspjeha u turizmu” izvršit će se izbor i dodijeliti priznanja najboljim djelatnicima godine u najznačajnijim kategorijama zanimanja koja direktno i indirektno sudjeluju u turističkoj ponudi. Također će se dodijeliti i „Posebno priznanje za životno djelo u turizmu“, a odnosi se na umirovljenike, dugogodišnje djelatnike u turizmu, koji su svojim profesionalnim odnosom prema gostu i radnim doprinosom postali uzor kolegama u svojoj radnoj sredini te svojim osobnim primjerom dokazali da je čovjek ključ uspjeha u turizmu.

Projekt Europska destinacija izvrsnosti (EDEN) – s ciljem da se stvori europska mreža najljepših destinacija održivog turizma, da se promoviraju nove netradicionalne i turistički manje razvijene destinacije, Europska komisija je 2006. godine u zemljama članicama EU pokrenula pilot projekt za izbor Europskih destinacija izvrsnosti svake godine na drugu temu. Tada je Hrvatska ostvarila pravo na sudjelovanje, ali bez prava na potporu, što se promijenilo 2012.godine. Svrha projekta je promovirati turistički manje razvijene destinacije pod sloganom „Otkrijte skrivena blaga Europe“, nagraditi održive oblike turizma, ukazati na raznolikosti i kvalitetu te suzbiti sezonalnost. Svaka zemlja koja sudjeluje u projektu vodi svoj izborni postupak, a u Hrvatskoj izbor provodi Hrvatska turistička zajednica sa sustavom turističkih zajednica i uz sudjelovanje i suglasnost državnog tijela odgovornog za turizam tj. Ministarstva turizma RH. Kako bi se proveo nacionalni izbor potrebno je: imenovati tim za provođenje postupka, imenovati povjerenstvo, izraditi kriterije, objaviti natječaj i izabrati pobjednika koji će biti nazočan Europskoj svečanoj dodjeli nagrada koju organizira Europska komisija i postat će članom Europske mreže odredišta projekta EDEN. Na Danima hrvatskog turizma nacionalnom pobjedniku uručuje se priznanje i statua. Sve destinacije izvrsnosti potpisuju Memorandum razumijevanja tzv. Deklaraciju o europskoj mreži destinacija izvrsnosti za održivi turizam kojom se obvezuju na međusobnu suradnju i razmjenu znanja i informacija o razvoju turizma.

Sve detalje oko ovog projekta možete naći na stranicama Hrvatske turističke zajednice http://business.croatia.hr/hr-HR/Hrvatska-turisticka-zajednica/Projekti-HTZ-a  .

Prijave traju do 15. rujna 2014. godine, a svoje prijedloge možete prijaviti u Turističkoj zajednici grada Belišća, S. H. Gutmanna 26 ili na broj telefona 662-061 u vremenu od 8 do 16 sati.