NA BELIŠĆANSKOM “PANONU” ČETRDESETAK SLIKARA IZ PET DRŽAVA

Likovna udruga “Bel-Art”, pod pokroviteljstvom Grada Belišća i Turističke zajednice grada Belišća, organizirala je u subotu i nedjelju, 14. i 15. rujna, tradicionalnu dvodnevnu međunarodnu likovnu koloniju “Panon Belišće 2019.” u sklopu manifestacije “Belišćanska zlatna jesen”.

Okupljanje slikara i otvorenje 9. saziva Međunarodne likovne kolonije održano je ispred Turističke zajednice, gdje je sudionike pozdravio predsjednik Likovne udruge “Bel-Art” Ivan Vajda, koji se kratko osvrnuo na povijest ove kolonije i prekogranične suradnje slikara triju susjednih držana (Hrvatske, Mađarske i Srbije) te je iskoristio priliku zahvaliti Gradu Belišću i Turističkoj zajednici na svoj dosadašnjoj pomoći i nadasve uspješnoj suradnji, kao i Osječko-baranjskoj županiji i Udruzi športskih ribolovaca Belišće na pomoći u organizaciji ove kolonije.

Sve prisutne pozdravila je i voditeljica ureda Turističke zajednice grada Belišća Janja Čeliković, a na kraju je okupljene pozdravila i zamjenica gradonačelnika grada Belišća Ljerka Vučković koja je otvorila ovu međunarodnu likovnu koloniju.

Nakon uvodnih riječi uslijedio je radni dio kolonije, koji je sada već tradicionalno održan u Ribičkom domu na lijevoj obali Drave. Uz slikarski materijal (platno i boje) svi sudionici na poklon su dobili proizvode od meda tvrtke “Apimel” iz Bizovca.
Kolonija je okupila četrdesetak slikara i to iz Srbije – “CroArt” Subotica, Mađarske – “HubArt” Dušnok, Bogatića (Srbija), Rada Dlur iz Mojkovca (Crna Gora), Radoviša (Makedonija), “Likar” iz Osijeka, “Likrob” iz Donjeg Miholjca, “Matko Peić” iz Požege, “Klas” iz Čepina, “Moslavački krug” iz Popovače, “Slik” iz Slatine i naravno belišćanske slikare iz Bel-Arta. Naslikano je 35 slika raznih motiva od pejzaža do apstrakcija u raznim slikarskim tehnikama. U večernjim satima slikari su posjetili Muzej “Belišće” kroz koji ih je proveo v.d. ravnatelja Mihael Sučić, a nakon obilaska, druženje je nastavljeno na gradskom trg na kojemu se odvijalo Državno natjecanje u kuhanju čobanca.

Drugog dana Međunarodne likovne kolonije “Panon Belišće”, umjetnici su svoja djela stvarali na prostoru između Turističke zajednice i Muzeja “Belišće” gdje su postavili i izložbu nastalih radova. Dio slikara bio je na svetoj misi u belišćanskij crkvi, nakon koje je uslijedila posveta vitraja autora Marijana Jakubina te posveti skulpture “Uskrsli Krist” akademskog kipara Petra Ujevića.

Tekst: Tin Lacković