MPD BelAmi U VREMENU DOŠAŠĆA

Za svaku adventsku nedjelju, za svaku upaljenu adventsku svijeću, Muško pjevačko društvo BelAmi iz Belišća svojim nastupima uveseljava svoje slušatelje, obitelji, prijatelje i sebe u ovo radosno vrijeme. Uoči prve nedjelje došašća, 2. prosinca 2017. obilježili su godišnjicu svog prvog nastupa u mjestu Olas u Mađarskoj gdje su i lani prvi put zajednički javno zapjevali. Ovo druženje polako postaje tradicija i ne samo u vrijeme došašća, nego i više puta tijekom godine jer mještani Olasa i BelAmijevci razvili su lijepu suradnju, a nadasve prijateljstvo.

U subotu 9. prosinca u mađarskom mjestu Mišljen, a u organizaciji Hrvatske državne samouprave, BelAmijevci su bili dio jedne prekrasne adventske priče. Naime, zajednički koncert ostvarili su združeni ansambli iz dvije države, Hrvatske i Mađarske: pjevači hrvatskih folklornih društava i crkvenih zborova iz mađarske Županije Baranja i tamošnji Tamburaški orkestar Vizin, Ansambl CroArte iz hrvatske Baranje i MPD BelAmi iz Slavonije. Sve ih je združila njihova zajednička voditeljica, maestra Aleksandra Čeliković Cvidrak. Ovaj koncert bit će ponovljen i upriličen u našoj domovini uoči blagdana Tri kralja u Belišću. Ova dva inozemna projekta dokazuju kako među ljudima dobre volje, velikih srca, plemenitih duša i poštovatelja glazbe i pjevanja, ne postoje administrativne niti druge granice. Ljubav i glazba ih brišu.

U petak 15. prosinca svjedočili smo još jednom lijepom koncertu, onom tradicionalnom, „Božić u Belišću“. I tu su pjevači MPD BelAmi dali svoj obol s dvije lijepe tradicijske pjesme: lirski, nježno otpjevali su „Tri kralja jahahu“, a nakon nje čvrsto, odlučno, u maniri budnice, pjesmu „Na noge ustan’te“. I naposljetku, skupa s CPD „Mir“, pratili su svoju dirigenticu koja je pjesmom svima poručila: SRETAN TI BOŽIĆ NARODE MOJ!

Bila je to treća BelAmijeva „adventska svijeća“. A četvrta će biti u Petrijevcima, 23. prosinca na Adventskom koncertu na kojem sudjeluju i naši BelAmijevci.
BelAmi još priprema dva nastupa u ovoj kalendarskoj godini i jedan već spomenuti u novoj 2018., a uoči Tri kralja.
I da zaključimo: u 15 mjeseci postojanja, MPD Belami ostvaruju 22 nastupa. Lijepa brojka. A kako to uspijevaju? Evo odgovora u stihovima jednog od pjevača MPD BelAmi, Predraga Ivanišića:
„ U BELIŠĆU SASTALA SE DRUŽBA,
SVE MLADIĆI OD VITKOGA STASA.
SVAKE SRIJEDE KOD NJIH TEČE PROBA,
LIJEPO POJE JER SU DOBROG GLASA…“

Muško pjevačko društvo „BelAmi“ (Franjo Schneider, Slavko Tot, Stjepan Jagodić, Predrag Ivanišić, Marko Talić, Zdravko Vidaković, Josip Pavlović, Josip Mandić, Vladimir Salijević, Martin Kovačić, Josip Mađarić, Željko Belić, Branko Tukara, Božidar Vuk, Slobodan Stojković, Mladen Šarlija, Ante Svalina, Ivan Kupanovac) i njihova maestra Aleksandra Čeliković Cvidrak
žele vam čestit i radostan Božić !