Održana Međunarodna likovna kolonija “Susret gradova na Dravi” U BELIŠĆU

slika-1101Povodom obilježavanja 130. obljetnice grada Belišća održava se po prvi put međunarodna likovna kolonija pod nazivom „Susret gradova na Dravi“ u organizaciji Turističke zajednice grada Belišća. U gradu Belišću borave delegirani predstavnici gradova uz rijeku Dravu ( Austrija, Slovenija, Mađarska i Hrvatska), dok slikari iz istih gradova sudjeluju na likovnoj koloniji. Otvorenje likovne kolonije je održano 29. travnja 2014. godine u 10 sati na trgu Ante Starčevića gdje je voditeljica Turističke zajednice grada Belišća Janja Čeliković pozdravila sve slikare i prisutne te poželjela dobrodošlicu u grad Belišće. Likovnu koloniju svečano je otvorila zamjenica gradonačelnika, gospođa Ljerka Vučković.

Nakon otvorenja, slikari su raspoređeni po raznim lokacijama gdje su na svoja platna prenijeli svoje utiske i prizore iz grada Belišća.

U 14:00 sati je udruga “Kotličara” iz Belišća predstavnicima gradova i slikarima priredila poznati fiš u Ribarskom domu na lijevoj obali Drave. Nakon završetka slikarske kolonije su predstavnici i slikari imali organiziran obilazak grada Belišća, gradske uprave, Sajma rukotvorina, palače Gutmann te su posjetili izložbu Pet slavonskih, figurativnih slikara iz Kršnjavijevog salona.

Nakon obilaska, u 19:00 sati u Domu kulture u Belišću, predstavnici gradova i slikari su posjetili kulturni program KUD-a “Vila Velebita” iz Požege.

Večera i druženje su bili  organizirani u prostorijama NK “Podravac” u prigradskom naselju Bistrinci.

Umjetnici koji sudjeluju na koloniji su: Ervin Kralj, Irena Gajser, Franjo Marošek, Siniša Vojnović, Zlatko Krstić, Živko Toplak, Jadranka Berak, Suzana Lešnjaković, Antun Sabo, Marija Šimić, Dragan Đurković, Nela Puljek, Vlado Vagner, Vesna Vajda, Vera Huderer, Ivan Vajda i Drago Barat.

Predstavnici i slikari koji su posjetili grad Belišće i bili sudionici Međunarodne likovne kolonije su se u srijedu, 30. travnja 2014. godine u jutarnjim satima, sastali ispred gradske uprave grada Belišća te s organiziranim prijevozom pošli u razgledavanje turističkih znamenitosti prigradskih naselja grada Belišća. Prvo stajalište je bilo svetištve Sv. Ane u Bistrincima gdje ih je dočekao gospodin Stjepan Anušić i prezentirao im svetište. Nakon posjete svetišta Sv. Ane, predstavnici gradova i slikari su se zaputili prema odmorištu Drava gdje su imali priliku vidjeti Vodenicu. Domaćin koji ih je dočekao na odmorištu je bio gospodin Milan Borić. Zadnja destinacija ovog obilaska je bilo seosko domaćinstvo “Novosel” u prigradskom naselju u Gatu gdje su imali priliku degustirati izvorni slavonski kulen i ostale izvrsne domaće delicije uz ugodan seoski abijent i ljubaznost domaćina.

Nakon obilaska su predstavnici i slikari bili gosti Svečane sjednice Gradskog vijeća koja je započela u 12:00 sati i održala se u Domu kulture u Belišću.

Galerija slika.