„LJUBAV- TO SMO MI“

Čuda su moguća ako u njih jako vjerujemo…
Jedno takvo čudo dogodilo se u petak 5. siječnja 2018. u Belišću u Centru za kulturu Sigmund Romberg. Na lijepoj pozornici uskladilo se osamdesetak vokalista i instrumentalista, glazbenika-amatera, ljudi motiviranih ljubavlju prema pjesmi, zajedničkom muziciranju i iskrenom i čistom voljom za zajedništvom. Združeni u jedan veliki ansambl nastupili su: gosti iz Republike Mađarske tj. Hrvati iz više mjesta Županije Baranja, Ansambl CroArte iz Darde, Trio PROFESSORES te domaćin Muško pjevačko društvo BelAmi. U organizaciji Hrvatske državne samouprave iz Republike Mađarske i pod njezinim pokroviteljstvom, nekoliko zborova i Tamburaški orkestar Vizin prihvatili su inicijativu svoje mentorice, a ujedno i voditeljice i dirigentice ostalih domaćih ansambala te se odazvali pozivu na zajednički koncert.

Koncert je započeo porukom Trija PROFESSORES da vjerujemo i dogodit će se čudo i da ljubav to smo svi mi. Uslijedile su tradicijske božićne pjesme kojima se zaokružilo ovo posebno vrijeme kroz godinu. Bilo je tu i hrvatskih popularnih klasika, ali većim dijelom koncerta dominirale su tradicijske slavonske i baranjske pjesme, obiju Baranja, pjesme koje polako tonu u zaborav, i u Hrvatskoj i u Mađarskoj. No, dok je entuzijasta, a najviše ih je među amaterima, dotle se ne moramo bojati za svoj identitet i baštinu. I još je ljepše što i pripadnici drugih naroda prepoznaju smisao i ljepotu zajedničkog muziciranja te prihvaćaju pjesme zdušno ih pjevajući kao da su uz njih odrastali. Neki čak i ne govore hrvatski jezik, ali savršeno ga pjevaju.
Voljeti svoje, poštivati tuđe i usuditi se glasno to manifestirati, to je čudo koje LJUBAV se zove.

Pokrovitelji koncerta bili su Grad Belišće, Turistička zajednica Belišće, Centar za kulturu Sigmund Romberg i Hrvatska državna samouprava iz Republike Mađarske, a medijski pokrovitelj Gradski radio Belišće.

Tekst: Aleksandra Čeliković Cvidrak
Fotografije: Darko Jančikić i Akoš Kollar