Hostel Belišće započeo s radom

U ponedjeljak, 1. veljače 2021. godine u prostoru novoizgrađenog Hostela Belišće održana je konferencija za medije čiji je povod bio početak rada Hostela. Na konferenciji su sudjelovali zamjenici gradonačelnika grada Belišća Ljerka Vučković i Domagoj Varžić te predstavnik Općine Erdut i voditelj projekta Zelene staze Dunava i Drave, u sklopu kojeg je i izgrađen Centar za posjetite s hostelom u Belišću, Milan Franić.

Hostel je smješten na obali Drave i raspolaže s 28 ležaja u 6 moderno opremljenih soba. Osim ukupno šest soba, u hostelu koji je predviđen kao Centar za posjetitelje nalazi se i zajednička multimedijska dvorana za različite sastanke i okupljanja, kuhinja za pripremanje obroka kako bi posjetitelji mogli uz noćenje dobiti i doručak, dnevni boravak, vanjska terasa s pogledom na rijeku Dravu te drugi sadržaji.

U njegovu je izgradnju i opremanje uloženo gotovo 4 milijuna i 300 tisuća kuna, a 85 posto troškova pokriveno je bespovratnim sredstvima Europske unije.

U svome obraćanju zamjenica gradonačelnika Ljerka Vučković istaknula je veliki značaj u izgradnji hostela i početku njegovog rada u smislu širenja smještajnih kapaciteta u Belišću i privlačenju turista, rekreativaca, sportaša, učenika i drugih većih skupina koji dolaze u ovaj kraj. Cilj je ponuditi mogućnost da u Belišće dođu i veće skupine ljudi, a izgradnja ovakve vrste smještajnog kapaciteta predstavlja novi zamah u razvoju turizma na području grada Belišća. Osim toga, ovom je prigodom zahvalila svim partnerima na projektu Zelene staze Dunava i Drave, osobito Općini Erdut koja je i nositelj projekta te svima koji su bili uključeni u njegovu provedbu.

Zamjenik gradonačelnika Domagoj Varžić također je istaknuo važnost izgradnje belišćanskog hostela u području turizma i sporta. Osobito u razvoju cikloturizma s obzirom na činjenicu da na području Belišća postoji 16-ak kilometara izgrađenih biciklističkih staza i 60-ak kilometara pješačkih staza.

Milan Franić, voditelj projekta Zelene staze Dunava i Drave, izrazio je zadovoljstvo realizacijom zajedničkog projekta i početka rada belišćanskog hostela jer ovakvom vrstom smještaja grad Belišće, ali i šira okolica nisu raspolagali.

Podsjetimo, nositelj projekta Zelene staze Dunava i Drave je Općina Erdut dok su partneri na projektu: Grad Belišće, Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje, Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Osječko-baranjske županije i Turistička zajednica grada Belišća. Ukupni prihvatljivi troškovi projekta iznosili su 13.263.900,53 kn, od toga EU sufinancira iznos od 11.114.350,28 kn. Projekt je financiran iz poziva Promicanje održivog razvoja prirodne baštine u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.

Foto: Tin Lacković