GRAD BELIŠĆE UGOSTIO SPORTAŠE IZ PEDESETAK ZEMALJA SVIJETA

DSC_1936-SmallU utorak, 14. srpnja 2015. godine, grad Belišće imao je iznimno veliku čast biti domaćinom završne svečanosti Svjetskog kupa u streljaštvu za osobe s invaliditetom na gradskom bazenu u Belišću. Organizatori Svjetskog kupa su Hrvatski paraolimpijski odbor i Građansko streljačko društvo Osijek 1784., a natjecanje, koje je izlučno natjecanje za nastup na Paraolimpijskim igrama u Rio de Janieru 2016. godine, trajalo je od 7. do 14. srpnja. Ogranizatori završne svečanosti Svjetskog kupa Grad Belišće, Turistička zajednica grada Belišća i Kombel d.o.o. u suradnji s organizacijskim odborom Svjetskog kupa u streljaštvu za osobe s invaliditetom ugostili su oko 400 sportaša i sportskih djelatnika, sudionika natjecanja, iz svih dijelova svijeta. Svečani program vodio je Željko Lončarić Žec.

Svečanost je otvorio gradonačelnik grada Belišća Dinko Burić koji je poželio dobrodošlicu prisutnima te ugodan boravak u Belišću. Izrazio je veliki ponos jer je Belišće dobilo priliku biti domaćinom završne svečanosti Svjetskog kupa naglasivši kako je to iznimno značajan događaj za Belišće, ali i za Osječko-baranjsku županiju te cijelu Republiku Hrvatsku. U ime Osječko-baranjske županije, prisutnima se obratio zamjenik župana Željko Kraljičak čestitajući organizatorima natjecanja i završne svečanosti na izuzetno uspješno odrađenom poslu. Čestitke svim natjecateljima i organizatorima uputili su i predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić, predsjednik Građanskog streljačkog društva Osijek 1784. Zvonimir Kovačević te tehnički delegat Međunarodnog olimpijskog odbora Ferrol van Hoeven.
Uslijedila je svečanost dodjele medalja za disciplinu R5 zračna puška ležeći stav, pojedinačno i ekipno. U navedenoj disciplini najboljima su se pokazali predstavnici Velike Britanije koji su osvojili dvije zlatne medalje (pojedinačno i ekipno). Medalje za prva tri mjesta natjecateljima je uručio gradonačelnik grada Belišća Dinko Burić.

Nakon svečanog dijela, za goste je bio pripremljen bogat kulturno-zabavni program u sklopu kojeg su nastupile belišćanske mažoretkinje, Kulturno-umjetnička društva „Ante Evetović Miroljub“ iz Veliškovaca, Gata i Tiborjanaca i „Šokadija“ iz Bocanjevaca te Pjevačka skupina Pajdaši. Sve posjetitelje zabavljao je i Passage band iz Osijeka. Za bogatu večeru u duhu slavonsko-baranjske i hrvatske gastronomske tradicije bili su zaduženi članovi Udruge kotličara Belišće koji su pripremali vola na ražnju, čobanac, fiš, grah i šarane na rašljama. Strani gosti pokazali su veliko zanimanje za pripremu vola na ražnju te uživali u fotografiranju njima nesvakidašnjeg prizora pečenja vola. Ponudu završne svečanosti obogatilo je četrnaest lokalnih izlagača s raznovrsnim domaćim proizvodima, a zanimljivo je napomenuti kako su najveće zanimanje za domaći med pokazali predstavnici Jordana i Južne Afrike, koji su se oduševili okusom i mirisom meda. Završna svečanost Svjetskog kupa u streljaštvu za osobe s invaliditetom ostavila je veliko zadovoljstvo kako gostima, tako i organizatorima, koji su izrazito ponosni na ukazano povjerenje Organizacijskog odbora Svjetskog kupa u streljaštvu te na mogućnost predstavljanja grada Belišća te bogate kulturne i gastronomske tradicije gostima iz svih dijelova svijeta.