Grad Belišće i Općina Erdut predstavili projekt Zelene staza Dunava i Drave diljem jadranske obale

Turnejom po Istri i Dalmaciji ostvaren je kontakt s tisućama turista iz cijelog svijeta

Rovinj, Zadar, pa za kraj Dubrovnik. Tako je izgledala ruta projekta Zelene staze Dunava i Drave, koji je u jeku turističke sezone ostvario vrijednu promociju pred desecima tisuća domaćih i stranih posjetitelja. Naime, predstavnici Grada Belišća i Općine Erdut s partnerima su obišli jedna od najposjećenijih turističkih odredišta na jadranskoj obali te uz pomoć informativnih i promotivnih materijala prezentirali znamenitosti Slavonije i Baranje. Engleski, njemački, španjolski i hrvatski jezik neprestano se mogao čuti na štandovima Zelenih staza, koji su brojne turiste privlačili vizualnom reprezentacijom, susretljivim izlagačima i neizostavnom enološkom i gastronomskom ponudom domaćih proizvoda iz okolice Belišća i Erduta.

Na gradskoj rivi u sklopu Sajma manufakture Mercatino u Rovinju posjetitelje su najviše zanimale biciklističke staze i mogućnosti noćenja u istočnoj Hrvatskoj, a dok je štand na Narodnom trgu u Zadru privukao čak i lokalne turističke vodiče, s taktičnog mjesta na kraju Straduna, ispred Palače Sponze, zaorila je slavonska pjesma, koja je poput magneta privukla posjetitelje iz raznih krajeva svijeta.

Posjetitelji iz cijelog svijeta i umrežavanje s turističkim središtima

– Dolazili su nam turisti iz većine europskih zemalja, poput Španjolske, Francuske, Njemačke, Italije, Velike Britanije, Danske, Ukrajine, Poljske, Austrije, Rumunjske, Mađarske i Slovenije, a posebno nas je iznenadio velik interes posjetitelja iz Rusije, Sjedinjenih Američkih Država, Meksika i ostatka Južne Amerike. Svima se svidio naš nedovoljno istraženi turistički dragulj uz Dunav i Dravu, dok su zbog projekta Zelene staze domaći posjetitelji zaključili kako se turizam na istoku Hrvatske zbilja počinje buditi – otkriva Ljerka Vučković, zamjenica gradonačelnika Grada Belišća, naglašavajući kako je uz privlačenje potencijalnih turista ostvareno i umrežavanje s institucijama u ova tri turistička središta.

Naime, prilikom pripreme i realizacije turneje projekta postignuta je suradnja s Turističkom zajednicom grada Rovinja, s Gradom Zadrom i Turističkim informativnim centrom Zadar, te s Gradom Dubrovnikom i Državnim arhivom Dubrovnik. Takva suradnja je zalog za budućnost povezivanja jadranske obale i istoka Hrvatske, čemu u prilog govori i činjenica da se informativni i promotivni materijali Zelenih staza Dunava i Drave od sada mogu pronaći i kod predstavnika spomenutih institucija.

Predstavljanje postignuća projekta, dobrog provoda i partnerstva

– Ekološko-edukacijske staze Porić i Bistrinci, Centar za posjetitelje s hostelom, novouređeno odmorište Drava i veslalište Matija Ljubek, kao i sve prirodne i kulturne raznolikosti uz Dunav i Dravu, bile su u fokusu naše promocije na štandovima u Rovinju, Zadru i Dubrovniku. Pokraj toga smo posjetiteljima htjeli ukazati kako ih u istočnoj Hrvatskoj očekuje dobar provod uz simpatične ljude, ukusnu hranu i vrhunsko vino. Vjerujem da smo u tome i uspjeli, jer su povratne informacije bile odlične – zaključuje Milan Franić iz Općine Erdut, voditelj projekta Zelene staze Dunava i Drave.

“Žao nam je što nema dovoljno informacija o turističkim sadržajima u Slavoniji i Baranji, jer godinama želimo posjetiti taj kraj. Srećom, sad znamo da možemo prenoćiti u Belišću i Erdutu, dok nakon avanturističkih i hedonističkih ruta znamo i gdje fino jesti i piti”, zaključila je jedna od posjetiteljica štanda u Dubrovniku, koja je po završetku sezone obećala uputiti svoje turiste u Osječko-baranjsku županiju, pa potom i samostalno posjetiti i istražiti uređene Zelene staze Dunava i Drave.

Upravo je promocija specifičnih vidova turizma na temelju prirodne baštine, uz razvijanje javne svijesti o važnosti očuvanja bioraznolikosti u zaštićenom krajobrazu Erdut, Regionalnom parku Mura-Drava i ekološkoj mreži Natura 2000, jedan od glavnih ciljeva projekta Zelene staze Dunava i Drave. To je sve naposljetku i postignuto turnejom po jadranskoj obali, na kojoj je dokazano ostvaren kontakt s tisućama turista. Naime, u Rovinju je u trenutku predstavljanja projekta boravilo oko 27.000 turista, u Zadru je samo u prvoj polovici srpnja boravilo također više od 27.000 turista, dok je u trenutku predstavljanja projekta više od 10.000 ljudi prošlo kroz Stari grad Dubrovnik. Zbog toga je podijeljeno više od 5000 informativnih i promotivnih materijala, koji potencijalnim turistima prikazuju najbolje od turizma u Osječko-baranjskoj županiji.

Uz Općinu Erdut koja je vodeći partner, na turneji po jadranskoj obali su sudjelovali i predstavnici partnerskih organizacija u projektu: Grad Belišće, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije, Turistička zajednica grada Belišća, Turistička zajednice općine Erdut, Javna ustanova Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije i Kajak kanu kluba Aljmaš.

O projektu Zelene staze Dunava i Drave

Ukupna vrijednost projekta Zelene staze Dunava i Drave iznosi 17,224.331 kuna, a uz to što ukupni prihvatljivi troškovi iznose 13.163.900 kuna, intenzitet potpore iznosi 84,43 posto ili 11,114.350 kuna. Projekt je financirala Europska unija iz poziva Promicanje održivog razvoja prirodne baštine, a razdoblje provedbe je od 23. siječnja 2017. do 30. rujna 2020. godine.