GOSTOVANJE NA 12. MEĐUNARODNOM FESTIVALU ČIPKE U PAGU

Predstavnici grada Belišća i Turističke zajednice grada Belišća, direktorica Turističke zajednice grada Belišća Mirjana Klen, djelatnica Turističke zajednice grada Belišća Snježana Takač te stručni suradnik za planiranje i razvoj u gradu Belišću Marko Anić, gostovali su na 12. Međunarodnom festivalu čipke koji se održavao od 22. do 25. lipnja u gradu Pagu.

Na ovogodišnjem 12. Međunarodnom festivalu sudjelovalo je 70 čipkarica iz deset zemalja: Mađarske, Austrije, Bugarske, Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Belgije, Poljske i Hrvatske.

Ove godine zemlja partner je bila Mađarska, Institut Liszt – Mađarski kulturni centar iz Zagreba.

Svi posjetitelji su mogli razgledati izložbu paške čipke Društva paških čipkarica ‘Frane Budak’, izložbu paške čipke „Neodoljiva tajna niti“, izložbu crkvenog ruha, izložbu šest čipkarskih društava iz Mađarske i Hrvatske, izložbu dječjih radova „Moj Grad čipke i kamena“ polaznika dječjeg vrtića „Paški mališani” i stalni postav Etno kuće KUD-a Družina.

Osim izložbi na kojima su se posjetitelji mogli upoznati sa bogatom kulturnom, vjerskom i tradicijskom baštinom grada Paga održane su i radionice paške čipke, izrade nakita, HAI radionice za djecu i odrasle, izrade hrvatskih autentičnih igračaka i radionice cijanotipije „Sunce i čipka“.

Organizatori festivala su grad Pag, Turistička zajednica grada Paga i Društvo paških čipkarica „Frane Budak”, a pokrovitelji Ministarstvo kulture, Ministarstvo turizma, Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova, Zadarska županija i Turistička zajednica Zadarske županije.