Drugo Pokladno jahanje

pokladno jahanjeO bogatstvu Slavonske tradicije svjedoče mnogi događaji koji se i dan danas njeguju i čuvaju kao dio tradicijske kulturne baštine plodnog ravničarskog kraja. Jedan od tradicijskih dodađaja Slavonije od posebne vrijednosti je Pokladno jahanje koje, kao stari narodni običaj, vuče korjene iz vremena kada su graničari na Savi čuvali granicu od Turaka. Tadašnji su graničari svečano odjeveni išli u obilazak svojih pajdaša na graničnim postajama noseći im pokladno jelo i piće. Po povratku sa granice, jahači su okupljali i trajbali poklade.

S obzirom da su se narodni običaji u Slavoniji kroz prošlost mijenjali u skladu s osnovnim društvenim kretanjima, Pokladnim jahanjem čuva se bogata tradicija Slavonije i Baranje koja se stavlja u turističku ponudu Turističke zajednice grada Belišća i prigradskih naselja.

Grad Belišće i Turistička zajednica grada Belišća i ove godine organizira Pokladno jahanje na području grada Belišća i prigradskog naselja Bistrinci.

Pokladno jahanje održat će se 07. veljače 2015. godine. Polazak jahača je u 10:30 sati sa nogometnog igrališta „Podravac“ u Bistrincima.

Jahaća ruta prolazi kroz Bistrince sa stajalištima u Ribarskom domu, u ulici Ljudevita Gaja, Petra Preradovića, I. G. Kovačića i Matije Gupca. Jahači dolaze u 13:00 sati na Tržni centar u Belišću gdje će ih dočekati i pozdraviti gradonačelnik Dinko Burić.

Na jahćoj ruti će jahače počastiti sa domaćim delicijama “Babuške”, te obitelji Torjanac, Vinogradac, Dubrović i Anočić.
Bogata manifestacija biti će popraćena zvukovima slavonske tamburice KUD-a „Ante Evetović Miroljub“, Veliškovci, Gat, Tiborjanci i Muške pjevačke skupine “Pajdaši” iz Bocanjevaca.

Želeći s Vama podijeliti dašak Slavonske tradicije pozivamo sve zainteresirane da se pridruže prvom Pokladnom jahanju na području grada Belišća i prigradskog naselja Bistrinci.