U SKLOPU MANIFESTACIJE “ADVENT U BELIŠĆU” ODRŽAN NASTUP VOKALNE SKUPINE “AKVAREL”

U petak, 8. prosinca 2023. godine, u palači Gutmann nastavljen je program manifestacije “Advent u Belišću” nastupom poznatog osječkog vokalnog sastava “Akvarel”. Akvarel je osječki a cappella sastav koji žanrovski nije lako definirati jer se znatiželja i otvorenost njegovih članova prema različitim glazbenim stilovima teško može obuzdati i staviti u samo jednu ladicu.

Ono što čini ovaj sastav posebnim je to što svoju glazbu izvode bez pratnje instrumenata, no izvedbe ipak ostavljaju dojam da je na sceni uz solistu i cijeli „bend“. Za to su zaslužni aranžmani s beatbox i bas vokalom kao temeljnom ritam sekcijom, prožeti zanimljivom i suvremenom harmonijskom podlogom pratećih vokala.

Članovi Akvarela su: Ozana Tomić (sopran i umjetnička voditeljica), Tea Žagar (sopran), Marina Hlupić (alt i predsjednica Udruge), Marina Soldo (alt), Davor Solanović (tenor), Alan Marinić (bas) i Vanja Hrvoje Dražić (beatbox), a važan član je i tonski majstor Tomislav Jambrešić. Iza sebe imaju 2 albuma, “Vokal patrioti” (2013., Aquarius Records/Maraton) koji sadrži a cappella obrade hitova iz regije osamdesetih godina prošloga stoljeća (novi val) te “Iz sveg klasa” (2019., Croatia Records) s deset slavonskih tradicijskih pjesama izvedenih u modernom stilu odnosno u pop-jazzy aranžmanima.

Aranžer na oba albuma bio je veliki prijatelj i dugogodišnji suradnik Akvarela, Olja Dešić. Uz dva albuma, izdali su i 4 autorska singla (“Ljubav”, “Za tebe”, “Ti i ja” i “U hladu mog bonsaija”), jedan samostalni singl, obradu svevremenske pjesme “Pelin i med” te himnu grada Osijeka “Moj Osijek”, a velik dio njihovog repertoara čine i pop, jazz i evergreen strani i domaći hitovi.

Ostvarili su i brojne suradnje i gostovanja, a neki od važnijih su Aurea Fest Požega 2016. i 2017.RetrOpatijski festival 2015. i 2016., Etnofest Neum 2017., 64. Zagrebački festival 2017., koncert Beatles Revival Orchestra “Sretan rođendan, naredniče Pepper!” u KD Vatroslava Lisinskog te Nene Belana i Fiumensa u zagrebačkom Domu sportova i Šalati.

Sva nabrojana iskustva čine ih onime što danas jesu, veliki prijatelji, odgovorni i vrijedni pojedinci koji neumorno ulažu ljubav i energiju u pjevanje, što im se na kraju i višestruko vraća.