Pokladno jahanje

Pokladno-Jahanje-2014O bogatstvu Slavonske tradicije svjedoče mnogi događaji koji se i dan danas njeguju i čuvaju kao dio tradicijske kulturne baštine plodnog ravničarskog kraja. Jedan od tradicijskih dodađaja Slavonije od posebne vrijednosti je Pokladno jahanje koje, kao stari narodni običaj, vuče korjene iz vremena kada su graničari na Savi čuvali granicu od Turaka. Tadašnji su graničari svečano odjeveni išli u obilazak svojih pajdaša na graničnim postajama noseći im pokladno jelo i piće. Po povratku sa granice, jahači su okupljali i trajbali poklade.

S obzirom da su se narodni običaji u Slavoniji kroz prošlost mijenjali u skladu s osnovnim društvenim kretanjima, Pokladnim jahanjem čuva se bogata tradicija Slavonije i Baranje koja se stavlja u turističku ponudu Turističke zajednice grada Belišća i prigradskih naselja.

Ovom manifestacijom svoje stanovnike i posjetitelje vraćamo u prošlost organiziranjem prvog Pokladnog jahanja na području grada Belišća i prigradskog naselja Bistrinci.

Pokladno jahanje održat će se 09. veljače 2014 . godine. Polazak jahača je u 11:00 sati sa nogometnog igrališta „Podravac“ u Bistrincima. Jahaća ruta prolazi u Bistrincima kroz ulice Ljudevita Gaja, I. G. Kovačića i Matije Gupca do Tržnog centra u Belišću gdje će gradonačelnik Dinko Burić dočekati jahače. Na jahćoj ruti će jahače počastiti sa domaćim delicijama obitelji Torjanac, Dubrović i Anočić. Bogata manifestacija biti će popraćena zvukovima slavonske tamburice KUD-a „Ante Evetović Miroljub“, Veliškovci, Gat, Tiborjanci.

Želeći s Vama podijeliti dašak Slavonske tradicije pozivamo sve zainteresirane da se pridruže prvom Pokladnom jahanju na području grada Belišća i prigradskog naselja Bistrinci.

S veseljem Vas očekujemo!